ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠανώλη καραβίδας: Κατέστρεψε τα οστρακοειδή και τώρα απειλεί και τα ψάρια

Πανώλη καραβίδας: Κατέστρεψε τα οστρακοειδή και τώρα απειλεί και τα ψάρια

2 λεπτά ανάγνωσης

Σε απόγνωση οι ψαράδες στη λίμνη Πολυφύτου

Ένας παθογόνος μύκητας, η λεγόμενη μούχλα του νερού, είναι υπεύθυνος για την πανώλη της καραβίδας, η οποία έχει εμφανιστεί στα οστρακοειδή τα τελευταία τρία περίπου χρόνια και έχει καταστήσει την αλιεία καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου απαγορευτική, φέροντας σε απόγνωση τους ψαράδες.

- Advertisement -

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπισήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που μελετούν το φαινόμενο, το οποίο ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.

Αν και οι ψαράδες ρίχνουν ρίχνουν γόνο στο νερό, οι καραβίδες δεν αναπτύσσονται. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα. Αυτό σημαίνει ότι η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα.

- Advertisement -

Επιπλέον, οι μολυσμένες με πανώλη καραβίδες καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών. Ως εκ τούτου, οι ψαράδες καλούνται να ελέγχουν, να καθαρίζουν και να στεγνώνουν τον εξοπλισμό τους και τα ρούχα τους, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στην μόλυνση των λιμνών από την χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, καθώς μπορεί να εξαπλωθούν σε νέους βιότοπους, μέσω πλημμυρών, περπατώντας στην στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο