Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα μπουκάλια: Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός και οι αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΕπαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα μπουκάλια: Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός και οι αντιδράσεις
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυαλιού υποστηρίζει την ανάπτυξη των συστημάτων ανακύκλωσης.

     Η Reloop και η Zero Waste Europe εξέδωσαν συστάσεις που ζητούν αναθεώρηση του Κανονισμού Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας για να οδηγήσουν τη βιομηχανική μετάβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμα γυαλιά, σύμφωνα με το PackagingEurope. Mε τη στάση αυτή όμως διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυαλιού Κοντέινερ (FEVE), αλλά πιέζει για περαιτέρω ανάπτυξη της συλλογής, συστημάτων διαλογής και ανακύκλωσης για γυαλί μιας χρήσης.

    Οι συστάσεις πολιτικής «Reinventing Glass», που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, αναφέρουν ότι το γυαλί μιας χρήσης έχει το υψηλότερο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από όλα τα υλικά μιας χρήσης. Αντίθετα, ισχυρίζονται ότι το επαναχρησιμοποιούμενο γυαλί παράγει 85% λιγότερες εκπομπές άνθρακα από τις λύσεις μιας χρήσης, 75% λιγότερες εκπομπές άνθρακα από το PET και 57% λιγότερες εκπομπές άνθρακα από τα κουτιά αλουμινίου.

    Οι εταιρίες φοβούνται πως ως έχει ο Κανονισμός Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR),  θα οδηγήσει σε αύξηση του γυαλιού μιας χρήσης και θα δημιουργήσει περαιτέρω περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν θεωρείται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για τη βελτίωση της ανακύκλωσης γυαλιού, αντίθετα θα την εξαιρέσει από τις υποχρεωτικές επεξεργασίες που εφαρμόζονται στις μεταλλικές και πλαστικές συσκευασίες ποτών.

   Ως εκ τούτου, οι συστάσεις ενθαρρύνουν αναθεωρήσεις του Κανονισμού Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας που αποτρέπουν την υποκατάσταση υλικών διευκολύνοντας τη «σταδιακή μετατόπιση» από γυαλί μιας χρήσης σε επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις.

    Το Reloop και το Zero Waste Europe ζητούν επιμέρους στόχους για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων για τα υλικά που αναγνωρίζουν και ικανοποιούν τις υψηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του γυαλιού. Αυτά θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη της παραγωγής γυαλιού και στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης, με μελλοντικές επενδύσεις που ελπίζεται να ωφελήσουν τα συστήματα επαναχρησιμοποίησης γυαλιού.

   Παράλληλα με την ίση μεταχείριση για το γυαλί σε εφαρμογές DRS, οι συστάσεις απαιτούν την εφαρμογή νέων προτύπων σχεδιασμού για το γυαλί. Η παραγωγή γυαλιού στην Ευρώπη λειτουργεί ήδη με ένα μοντέλο κυκλικής συσκευασίας, με τη βιομηχανία γυαλιού εμπορευματοκιβωτίων να φέρεται να έχει δεσμευτεί να φέρει επανάσταση στην παραγωγή γυαλιού για κυκλικότητα και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα.

     Το FEVE προτείνει ότι, ενώ οι στόχοι ανακυκλωμένου περιεχομένου μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση για υλικά που δεν ανακυκλώνονται αποτελεσματικά, το γυαλί είναι απεριόριστα ανακυκλώσιμο και περιορίζεται μόνο από τη διαθεσιμότητα. Στην περίπτωση του ανακυκλωμένου γυαλιού, η ζήτηση θεωρείται ότι υπερβαίνει την προσφορά σε πολλές περιπτώσεις. Ο ισχυρισμός της Zero Waste Europe και της Reloop ότι το DRS θα ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση είναι αβάσιμος, υποστηρίζει η FEVE, με τις πωλήσεις επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών ποτών να μειώνονται γενικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από το αν μια χώρα διαθέτει DRS ή όχι.

    Το γυαλί είναι ήδη 70% λιγότερο ενεργοβόρο και εκπέμπει 50% λιγότερο CO2 από ό,τι πριν από πενήντα χρόνια, λέει η FEVE – μια εξέλιξη που αποδίδεται στους βιομηχανικούς πειραματισμούς, τις δοκιμές και την καινοτομία. Οι συνεχείς επενδύσεις στην κατασκευή γυαλιού αναμένεται να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω πρόοδο. Πιστεύει ότι η συνεργασία σε ολόκληρη τη βιομηχανία και η εισαγωγή «σαφούς, σταθερού πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου» θα βοηθήσουν τη βιομηχανία γυαλιού να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και τη μετάβασή της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος. Τέτοιες αλλαγές αναμένεται να καλύψουν τις καθημερινές απαιτήσεις κατανάλωσης, ενώ θα μειώσουν επίσης τη χρήση ορυκτών υλικών.

   Το τμήμα γυαλιού του Ardagh βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία κατασκευής δύο γυάλινων κλιβάνων χαμηλών εκπομπών, τον «Αποτελεσματικό Φούρνο», που αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τον υβριδικό φούρνο NextGen, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60%. Μια συνεργασία μεταξύ της Encirc και της Diageo επιδιώκει επίσης την κατασκευή ενός νέου κλιβάνου για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 90%, αντισταθμίζοντας τα υπόλοιπα με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, και την κατασκευή των πρώτων καθαρών μηδενικών γυάλινων μπουκαλιών στον κόσμο σε κλίμακα μέχρι το 2030. 

https://packagingeurope.com/news/how-to-make-glass-more-sustainable/10048.article

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο