Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο βλάπτουν τα μαγειρικά αερολύματα την ατμόσφαιρα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠόσο βλάπτουν τα μαγειρικά αερολύματα την ατμόσφαιρα
spot_img

Τον τρόπο που τα αέρια που απελευθερώνονται με το μαγείρεμα και γίνονται λιπαρά οξέα, επιδεινώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, μελετά ομάδα ερευνητών.

Τα οργανικά αερολύματα, όπως αυτά που απελευθερώνονται στο μαγείρεμα, μπορεί να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες, λόγω των νανοδομών που σχηματίζονται από τα λιπαρά οξέα καθώς απελευθερώνονται στον αέρα. Εντοπίζοντας τις διαδικασίες που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα αερολύματα μετασχηματίζονται στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον και το κλίμα.

Εμπειρογνώμονες στα Πανεπιστήμια του Bermimgham και του Bath  χρησιμοποίησαν για να διερευνήσουν τη συμπεριφορά των λεπτών υμένων ελαϊκού οξέος, ενός ακόρεστου λιπαρού οξέος που συνήθως απελευθερώνεται όταν μαγειρεύουμε. Στην εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Atmospheric Chemistry and Physics, μπόρεσαν να αναλύσουν τις συγκεκριμένες μοριακές ιδιότητες που ελέγχουν πόσο γρήγορα μπορούν να διασπαστούν οι εκπομπές αεροζόλ στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα θεωρητικό μοντέλο σε συνδυασμό με πειραματικά δεδομένα, η ομάδα μπόρεσε να προβλέψει τον χρόνο που τα αερολύματα που παράγονται από το μαγείρεμα μπορεί να μένουν στο αέριο περιβάλλον. Αυτοί οι τύποι αερολυμάτων έχουν από καιρό συσχετιστεί με την κακή ποιότητα του αέρα στις αστικές περιοχές, αλλά ο αντίκτυπός τους στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ Christian Pfrang, δήλωσε: «Τα μαγειρικά αερολύματα ευθύνονται για έως και 10% των εκπομπών σωματιδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το να βρούμε ακριβείς τρόπους για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς τους θα μας δώσει περισσότερες μεθόδους αξιολόγησης της συμβολής τους στην κλιματική αλλαγή».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Adam Squires,  δήλωσε: «Ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερο πώς μόρια όπως αυτά τα λιπαρά οξέα από το μαγείρεμα μπορούν να οργανωθούν σε διπλές στοιβάδες και άλλα κανονικά σχήματα και στοίβες μέσα σε σταγονίδια αερολύματος που επιπλέουν στον αέρα. Μαθαίνουμε, επίσης πολλά για το πώς αυτό αλλάζει εντελώς και το πόσο γρήγορα τα μόρια αποικοδομούνται, πόσο καιρό παραμένουν στην ατμόσφαιρα και πώς επηρεάζουν τη ρύπανση και τον καιρό».

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414110801.htm

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο