Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περιβάλλον: Υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι από την κατανάλωση καλλιεργημένου ή εναλλακτικού κρέατος

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠεριβάλλον: Υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι από την κατανάλωση καλλιεργημένου ή εναλλακτικού κρέατος
spot_img

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στη Φινλανδία διαπίστωσε, ότι οι δίαιτες που απλώς περιορίζουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι σχεδόν εξίσου φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον με το κρέας εργαστηρίου ή το κρέας από έντομα και μύκητες

Φινλανδοί επιστήμονες προτείνουν πως η κατανάλωση κρέατος από ζωύφια και μύκητες θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, αλλά τονίζει πως υπάρχουν και προτάσεις, που είναι πιο εύγευστες. Δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογισμού του αντικτύπου διαφορετικών τύπων δίαιτας στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με ποσοστό ακόμα έως και 80%, σε κάποιες προσαρμογές. Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές αντλούσαν μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης τους από τροφές, όπως  καλλιεργημένο κρέας με βάση τα κύτταρα, τα μικροφύκη και το γάλα που παράγονται σε μια δεξαμενή από κύτταρα αγελάδων.

Σε πιο αισιόδοξα αποτελέσματα, οι δίαιτες που απλώς περιόριζαν το πραγματικό κρέας και τα γαλακτοκομικά αποδείχτηκαν σχεδόν το ίδιο φιλικές προς το κλίμα, σύμφωνα με το phys.org. Το μοντέλο τους έδειξε ότι ακόμη και η αντικατάσταση του 80% των πηγών ζωικής τροφής με επιλογές φυτικής προέλευσης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αντίκτυπου στο κλίμα κατά 75%. Μόνο η μείωση της κατανάλωσης κρέατος ευθύνεται για 60% χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ποιες είναι οι τροφές του μέλλοντος;

Οι συγγραφείς της εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Food, εστίασαν σε κάποια «καινοφανή» ή «μελλοντικά τρόφιμα», αλλά και κάποια πιο παλιά. Σε τροφές που ήδη γνωρίζαμε ως εναλλακτικές κατατάσσονται τα έντομα, τα οποία παρέχουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιούς λίπους και τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος, ήδη διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα. Νεότερες ανακαλύψεις ορισμένων τροφών  είναι, για παράδειγμα η σπιρουλίνα (σκόνη μπλε-πράσινων φυκιών πλούσια σε βιταμίνες, ιδανική για ροφήματα), το κρέας μανιταριών και τα φύκια. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και το γάλα που προέρχεται από κύτταρα, το κρέας που καλλιεργείται, επίσης, από κύτταρα και οι μικροβιακές πρωτεΐνες. Τα τελευταία, αν κα δεν κυκλοφορούν επίσημα στην αγορά, εταιρείες, όπως η Turtle Tree Labs, δοκιμάζουν την παραγωγή προϊόντων με βάση τα κύτταρα. Τα περισσότερα, μάλιστα, έρχονται σε μορφή σκόνης και μπορούν να αποτελέσουν προσθήκες σε γεύματα ή ροφήματα.

 Λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά

Ενώ τα νέα τρόφιμα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για να μειώσουν τον αντίκτυπο των τροφίμων στον άνθρακα, υπάρχει ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στον ίδιο στόχο. Και αυτός είναι μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Είναι και πιο υγιεινό και συμβάλλει σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Για αρχή αρκεί κανείς να μειώσει το κρέας στη μία φορά την εβδομάδα, ειδικά το βόειο. Ακόμη, η στροφή σε μια δίαιτα βαρύτερη σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μπορεί να είναι ευκολότερη μετάβαση πριν φτάσουμε στις εντελώς νέες τροφές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο