Η εξάρτηση από προμηθευτές σε συχνά απομακρυσμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο έχει ασκήσει αυξανόμενες πιέσεις στους παραγωγούς τσαγιού και καφέ, οι οποίοι αγωνίζονται να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην ποιότητα των προϊόντων τους.
Η Taylors of Harrogate έχει ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος της στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι προμηθευτές της σε όλο τον κόσμο μπορούν να γίνουν όλο και πιο βιώσιμοι.
Ωστόσο, ο διευθυντής προμηθειών της εταιρείας, Keith Writer, δήλωσε στην The Yorkshire Post ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το μακροπρόθεσμο μέλλον του κλάδου:
«Από πολλές πλευρές οι βιομηχανίες καφέ και τσαγιού αντιμετωπίζουν την τέλεια καταιγίδα, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις χώρες που είναι βασικές για τις σειρές προϊόντων μας. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το εύρος και οι επιλογές σε καφέ που έχουμε αυτή τη στιγμή θα υπάρχουν και για τις επόμενες γενιές.
Γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και πρέπει να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να διασφαλίσουμε ότι θα το πετύχουμε».
Ανώτεροι εκπρόσωποι από την Taylors of Harrogate ταξίδεψαν στη Γλασκώβη τον περασμένο μήνα για να δώσουν στους αντιπροσώπους στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα μια εικόνα για το έργο που έχει διεξαχθεί σε χώρες όπως η Κένυα, το Μαλάουι, η Τανζανία, η Ουγκάντα και η Ινδία.
Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1886, τιμήθηκε με το «Βραβείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα» για το έργο της για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και τη διασφάλιση ότι οι προμηθευτές της σε όλο τον κόσμο έχουν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο γεωργίας.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Taylors of Harrogate ήταν μια συνεργασία δενδροφύτευσης μαζί με μικροκαλλιεργητές στην αλυσίδα εφοδιασμού τσαγιού στην Κένυα μέσω του Διεθνούς Προγράμματος Μικρών Ομίλων και Δενδροφύτευσης.
Οι μικροκάτοχοι κερδίζουν προπληρωμές άνθρακα από τα δέντρα που φυτεύουν και το πρόγραμμα εγγυάται ότι οι αγρότες λαμβάνουν το 70% των κερδών από την πώληση πιστώσεων άνθρακα στην ανοιχτή αγορά.
Μέχρι σήμερα, χάρη στη συνεργασία, δύο εκατομμύρια δέντρα έχουν φυτευτεί με τη βοήθεια 7.500 αγροτών.
Η Taylors of Harrogate υποστηρίζει, επίσης, έργα για τη διανομή εστιών με οικονομία καυσίμου σε αγρότες στο Μαλάουι, οι οποίες χρησιμοποιούν λιγότερα καύσιμα και μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων.
Ο κ. Writer, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Έρευνας για τον Καφέ, παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής δεδομένου ότι ο καφές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αλλαγές στο περιβάλλον, καθώς επίσης, έχει μια στενή ζώνη γενετικής ποικιλότητας.
«Ο καφές έχει εξελιχθεί και διανύει μια τεράστια πορεία τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ πλέον είναι διαθέσιμο ένα άνευ προηγουμένου εύρος γεύσεων και ποικιλιών.
Ωστόσο, οι γεύσεις και η ποιότητα που θεωρούμε δεδομένες τώρα θα τεθούν σε κίνδυνο εάν δεν γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα καιρικά μοτίβα γίνονται όλο και πιο ασταθή, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τον καφέ από ασθένειες, ξηρασία και πλημμύρες.
Η βιωσιμότητα δεν είναι ένα διακριτικό ζήτημα, αλλά πρέπει να ενσωματωθεί ουσιαστικά στα επιχειρηματικά μοντέλα. Έχουμε συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους προμηθευτές μας για να βεβαιωθούμε ότι έχουν μέλλον και δεν πρόκειται απλώς για βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.
Παραμένω πεισματικά αισιόδοξος για το μέλλον του καφέ και του τσαγιού, αλλά απαιτεί ακόμη περισσότερη και άμεση συλλογική δράση», επεσήμανε.
Η αύξηση της δημοτικότητας του καφέ από τις αρχές του αιώνα έκανε τη βιομηχανία να εξελιχθεί σε εμπόριο πολλών δισεκατομμυρίων. Παραδείγματος χάρη, το 2020 η αγορά των καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμήθηκε ότι άξιζε πάνω από 15 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ), με περισσότερα από 30.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Allegra World Coffee Portal, οι πωλήσεις στις 20.700 καφετέριες του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 10% σε μόλις 12 μήνες σε 7,9 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ).
Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες λιανικής από τον όμιλο Kantar δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι οι αγορές καφέ από καταστήματα και καφετέριες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 25% συγκριτικά με πέρυσι κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών του κορωνοϊού.
Πηγή: Yorkshire Post