Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα επιβαρύνουν και το περιβάλλον!

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΓιατί τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα επιβαρύνουν και το περιβάλλον!
spot_img

Αυστραλοί επιστήμονες αναλύουν το αποτύπωμα της βιομηχανίας επεξεργασμένων τροφίμων στο περιβάλλον

Την καταλυτική επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (ultra-processed foods, UFPs) στο περιβάλλον τονίζει μελέτη-ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Deakin στην Αυστραλία. Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στο να συνοψίσει το μέγεθος και τον τύπο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την επεξεργασία και διάθεση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Τα UPFs ορίζονται ως «συνθέσεις συστατικών, κυρίως αποκλειστικής βιομηχανικής χρήσης, που προκύπτουν από μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών» και περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα τρόφιμα. Η κατανάλωση UPFs έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, με μεταβολικό σύνδρομο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καρκίνο και κατάθλιψη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος, τα UPFs καταναλώνονται δυσανάλογα υψηλότερα από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχοντες οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Ενώ τα στοιχεία για τα οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων είναι καλά τεκμηριωμένα στη βιβλιογραφία, η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των UPFs είναι περιορισμένη. Το κενό κλήθηκε να κλείσει η νέα μελέτη-ανασκόπηση από την Αυστραλία με επικεφαλής τον Κ. Αναστασίου μέσα από την ανάλυση 52 δημοσιευμένων ερευνών που είτε περιέγραφαν είτε ποσοτικοποιούσαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των UPFs.

Σύμφωνα με την ανάλυση της βιβλιογραφίας, η παραγωγή των UPFs είναι υπεύθυνη για το: α) 17-39% της συνολικής χρήσης ενέργειας που σχετίζεται με τη διατροφή, β) 36-45% της συνολικής απώλειας βιοποικιλότητας που οφείλεται στη διατροφή, γ) το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τη διατροφή, δ) το ένα τρίτο της χρήσης γης για διατροφή και το ένα τρίτο του food waste και ε) έως και το ένα τέταρτο της συνολικής χρήσης νερού που σχετίζεται με τη διατροφή ενηλικών που διαβιούν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Επίσης, η ανασκόπηση εντόπισε αν και δεν ποσοτικοποίησε το ότι η παραγωγή και η κατανάλωση UPFs έχει επιπτώσεις και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέσω της χρήση ζιζανιοκτόνων, τον ευτροφισμό και τη χρήση συσκευασιών. Το εννοιολογικό πλαίσιο και τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην παρούσα μελέτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση της πολιτικής για τα τρόφιμα και την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών στη βιομηχανία, καθώς και για την παροχή συστάσεων για μελλοντική έρευνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο