Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
30.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεργασία Nestlé Ελλάς – Costa Navarino για τη συλλογή και ανακύκλωση υπολειμμάτων καφέ 

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΣυνεργασία Nestlé Ελλάς - Costa Navarino για τη συλλογή και ανακύκλωση υπολειμμάτων καφέ 
spot_img

Πάνω από 4,3 τόνοι υπολειμμάτων καφέ  ανακυκλώθηκαν το 2024

Σε στρατηγική συνεργασία με τη Nestlé Ελλάς προχώρησε η Costa Navarino για τη συλλογή και ανακύκλωση υπολειμμάτων καφέ Buondi Craft και Roastelier by Buondi Craft από τους χώρους εστίασης, καθώς και καψουλών καφέ Nespresso από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Στόχος η επίτευξη μηδενικών αποβλήτων από την κατανάλωση καφέ (zero-waste coffee) σε όλα τα ξενοδοχεία  και τις εγκαταστάσεις της Costa Navarino.

Όπως αναφέρεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση «το πρόγραμμα ανακύκλωσης καφέ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους βιωσιμότητας της Nestlé Ελλάς και της Costa Navarino, εφαρμόστηκε πιλοτικά στο The Westin Resort Costa Navarino το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2023. Ο θετικός αντίκτυπος της πιλοτικής εφαρμογής οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος το 2024 στα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και W Costa Navarino με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ανακυκλώθηκαν πάνω από 4,3 τόνοι υπολειμμάτων καφέ».

Τα υπολείμματα καφέ κομποστοποιούνται και αξιοποιούνται ως φυσικό εδαφοβελτιωτικό λίπασμα. Μέσα από το πρόγραμμα της Costa Navarino και της Nestlé Ελλάς το 2024 καλύφθηκαν οι ετήσιες ανάγκες λίπανσης περίπου 1.000 δέντρων.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η ανακύκλωση καψουλών καφέ Nespresso σε όλα τα δωμάτια των τριών ξενοδοχείων με περισσότερες από 7.000 κάψουλες να έχουν ήδη ανακυκλωθεί, ενώ φέτος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και το Mandarin Oriental, Costa Navarino. Και σε αυτήν την περίπτωση, το οργανικό υπόλειμμα καφέ, διαχωρίζεται από την προς ανακύκλωση κάψουλα αλουμινίου και κομποστοποιείται.

O διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, κ. Ευγένιος Δενδρινός, σε δήλωση του «Η στρατηγική συνεργασία μας με τη Nestlé Ελλάς επιβεβαιώνει πως στην ΤΕΜΕΣ η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας και μέρος της καθημερινής μας πρακτικής. Μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η ανακύκλωση καφέ, αποδεικνύουμε πως όταν ενώνουμε δυνάμεις με κοινό όραμα, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.»

O διευθύνων σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, κ. Νίκος Εμμανουηλίδης, επεσήμανε «Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά ανάγκη. Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Costa Navarino, δημιουργούμε λύσεις με ουσιαστικό και μετρήσιμο αντίκτυπο. Είναι μόνο μέσα από τέτοιες συμπράξεις που μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο υπεύθυνο και ανθεκτικό μέλλον για όλους».

Η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης ξεκινά αμέσως μετά την παρασκευή του καφέ, καθώς το υπόλειμμα τοποθετείται σε ειδικά παλετοκιβώτια, που διασφαλίζουν τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά του καφέ στις εγκαταστάσεις της ΜέγαEco, εταιρείας εξειδικευμένης στην διαχείριση αποβλήτων. Εκεί, γίνεται η επεξεργασία των υπολειμμάτων του καφέ, μετατρέποντάς τα από οργανικά απόβλητα σε βιώσιμους πόρους, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα