Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα οφέλη της φυτικής ζελατίνης σε τρόφιμα, φάρμακα και συσκευασίες

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΤα οφέλη της φυτικής ζελατίνης σε τρόφιμα, φάρμακα και συσκευασίες
spot_img

Μια εναλλακτική και αποδοτική λύση φυτικής προέλευσης.

Η αντικατάσταση των προϊόντων ζωικής προέλευσης στα τρόφιμα και τα φάρμακα αποτελεί σημαντικό ερευνητικό πεδίο. Μια κοινή ζωική πρωτεΐνη είναι η ζελατίνη, που βρίσκεται παντού, από τα γλυκά μέχρι τις συσκευασίες χωρίς πλαστικό.

- Advertisement -

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα δημοσίευσαν στο περιοδικό Physics of Fluids τα ευρήματα τους για το κόμμι τραγάκανθου ως μια φυτική εναλλακτική λύση στη ζελατίνη για τη δημιουργία βρώσιμων μεμβρανών.

Η πηκτωματοειδής δομή της ζελατίνης και η διαφάνειά της είναι μόνο δύο από τις ιδιότητές της που πρέπει να αναπαράγει μια εναλλακτική λύση φυτικής προέλευσης. Το κόμμι τραγάκανθου, ένα υποπροϊόν του χυμού ορισμένων οσπρίων, είναι πολλά υποσχόμενη και για τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

Για να ελέγξει πόσο πολλά υποσχόμενη είναι, η ομάδα ανέπτυξε φιλμ που περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις ζελατίνης και κόμμι τραγάκανθου – μερικά παρασκευασμένα με εναλλασσόμενα στρώματα, άλλα ένα μείγμα των δύο – και παρακολούθησε την επιβιωσιμότητά τους σε υδατικά και αλατούχα διαλύματα.

Διαπίστωσαν ότι ο βέλτιστος συνδυασμός κόμμεως τραγάκανθου και ζελατίνης για τη διατήρηση της ζελατινώδους συμπεριφοράς της ζελατίνης ήταν μια αναλογία 3 προς 1 των δύο, αντίστοιχα. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του κόμμεως τραγάκανθου οδηγεί σε μια πιο πορώδη μεμβράνη, καθιστώντας την επιρρεπή στη διείσδυση του νερού ή των αλατούχων διαλυμάτων.

Αν και το κόμμι τραγάκανθου δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζελατίνη ακόμη, οι ερευνητές συνεχίζουν τις εργασίες τους για την ανάπτυξη μιας πλήρως φυτικής εναλλακτικής λύσης. Οι ερευνητές δήλωσαν πως ένας δρόμος προς τα εμπρός είναι η βελτίωση της καταλληλότητας του τραγάκανθου από μόνο του μέσω διαφόρων χημικών και δομικών τροποποιήσεων που μπορούν να αυξήσουν τις μηχανικές και τις ιδιότητες φραγμού του, αλλά σημείωσε ότι ακόμη και η μερική αντικατάσταση είναι ένα θετικό βήμα.

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα έχουν η καθεμία τις δικές της προκλήσεις που πρέπει να εξετάσει. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση της ζελατίνης στα γλυκά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις της τραγακάνθας στη γλυκύτητα, την υφή και τη διαφάνεια, ενώ η ευθραυστότητα και η ευελιξία είναι βασικοί παράγοντες για τη συσκευασία τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα