Μια εναλλακτική και αποδοτική λύση φυτικής προέλευσης.
Η αντικατάσταση των προϊόντων ζωικής προέλευσης στα τρόφιμα και τα φάρμακα αποτελεί σημαντικό ερευνητικό πεδίο. Μια κοινή ζωική πρωτεΐνη είναι η ζελατίνη, που βρίσκεται παντού, από τα γλυκά μέχρι τις συσκευασίες χωρίς πλαστικό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα δημοσίευσαν στο περιοδικό Physics of Fluids τα ευρήματα τους για το κόμμι τραγάκανθου ως μια φυτική εναλλακτική λύση στη ζελατίνη για τη δημιουργία βρώσιμων μεμβρανών.
Η πηκτωματοειδής δομή της ζελατίνης και η διαφάνειά της είναι μόνο δύο από τις ιδιότητές της που πρέπει να αναπαράγει μια εναλλακτική λύση φυτικής προέλευσης. Το κόμμι τραγάκανθου, ένα υποπροϊόν του χυμού ορισμένων οσπρίων, είναι πολλά υποσχόμενη και για τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

Για να ελέγξει πόσο πολλά υποσχόμενη είναι, η ομάδα ανέπτυξε φιλμ που περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις ζελατίνης και κόμμι τραγάκανθου – μερικά παρασκευασμένα με εναλλασσόμενα στρώματα, άλλα ένα μείγμα των δύο – και παρακολούθησε την επιβιωσιμότητά τους σε υδατικά και αλατούχα διαλύματα.
Διαπίστωσαν ότι ο βέλτιστος συνδυασμός κόμμεως τραγάκανθου και ζελατίνης για τη διατήρηση της ζελατινώδους συμπεριφοράς της ζελατίνης ήταν μια αναλογία 3 προς 1 των δύο, αντίστοιχα. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του κόμμεως τραγάκανθου οδηγεί σε μια πιο πορώδη μεμβράνη, καθιστώντας την επιρρεπή στη διείσδυση του νερού ή των αλατούχων διαλυμάτων.
Αν και το κόμμι τραγάκανθου δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζελατίνη ακόμη, οι ερευνητές συνεχίζουν τις εργασίες τους για την ανάπτυξη μιας πλήρως φυτικής εναλλακτικής λύσης. Οι ερευνητές δήλωσαν πως ένας δρόμος προς τα εμπρός είναι η βελτίωση της καταλληλότητας του τραγάκανθου από μόνο του μέσω διαφόρων χημικών και δομικών τροποποιήσεων που μπορούν να αυξήσουν τις μηχανικές και τις ιδιότητες φραγμού του, αλλά σημείωσε ότι ακόμη και η μερική αντικατάσταση είναι ένα θετικό βήμα.
Οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα έχουν η καθεμία τις δικές της προκλήσεις που πρέπει να εξετάσει. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση της ζελατίνης στα γλυκά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις της τραγακάνθας στη γλυκύτητα, την υφή και τη διαφάνεια, ενώ η ευθραυστότητα και η ευελιξία είναι βασικοί παράγοντες για τη συσκευασία τροφίμων.