Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

UNESDA: Έκκληση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ για μεγαλύτερη πρόσβαση σε ανακυκλωμένο PET

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταUNESDA: Έκκληση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ για μεγαλύτερη πρόσβαση σε ανακυκλωμένο PET
spot_img

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη βιομηχανία ποτών καλούν την ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ανακυκλωμένο PET.

Οι μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στον τομέα των ποτών καλούν την ΕΕ να δράσει, καθώς ισχυρίζονται ότι η πρόσβασή τους σε ανακυκλωμένο PET είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με την UNESDA Soft Drinks Europe, το ανακυκλωμένο PET  για αυτούς έχει τη σπανιότητα του χρυσού, καθώς η ζήτηση για ποιοτικό ανακυκλωμένο PET (rPET) από μπουκάλια ποτών υπερβαίνει την ποσότητα που προσφέρεται.

Το PET, γνωστό και ως τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, χρησιμοποιείται για τη συσκευασία του 70% του εμφιαλωμένου νερού, αλλά και  σε ορισμένα αναψυκτικά. Αφήνει, επίσης, μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από άλλες εναλλακτικές συσκευασίες και είναι το πιο ανακυκλώσιμο πλαστικό στον κόσμο.

Μιας και η βιωσιμότητα έχει γίνει Α προτεραιότητα της βιομηχανίας τροφίμων το PET έχει τεράστια ζήτηση, με ορισμένες εταιρείες να αποκλείονται από την πρόσβασή τους σε αυτό, αναφέρει η UNESDA. Αυτές που αποκλείονται κατά κανόνα από την πρόσβασή τους στο υλικό είναι οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν την αυξανόμενη τιμή τόσο του παρθένου PET όσο και του ανακυκλωμένου (rPET).

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη για τις τιμές του ανακυκλωμένου PET, η πορτογαλική εταιρεία , Água de Monchique σχολίασε πως, βάσει της ατζέντας βιωσιμότητας, όλο και περισσότεροι θα αρχίσουν να ενσωματώνουν το rPET για να επιτύχουν τους στόχους του 2025 και του 2030. Αυτό θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση και θα αυξήσει κατακόρυφα την τιμή. Φαίνεται πως οι συνθήκες δεν είναι με το μέρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός και αθέμιτος.

Η υφιστάμενη κατάσταση μπορεί μεν να ωφελήσει τους ανακυκλωτές, αλλά αυτό συνεπάγεται πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με στόχους ανακυκλωμένου περιεχομένου δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο υλικό για να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις. Ούτε είναι δίκαιο ότι η τρέχουσα τιμολόγηση ευνοεί την «υποκύκλωση» έναντι της ανακύκλωσης κλειστού βρόχου, αναφέρει η UNESDA.

Τι προτείνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Για την επίλυση του προβλήματος, η ΕΕ θα μπορούσε να εισαγάγει έναν μηχανισμό πρόσβασης κατά προτεραιότητα ή δικαίωμα πρώτης άρνησης κατά την επικείμενη αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWD). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι μικροί παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν το ανακυκλωμένο υλικό που προέρχεται από την ανακυκλώσιμη συσκευασία που διέθεσε στην αγορά της ΕΕ η ίδια η Ένωση (μετά από προσαρμογή για τα ποσοστά συλλογής ή ανακύκλωσης).

Τα οφέλη του προτεινόμενου συστήματος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  •  Να είναι όλοι οι πραγωγοί ποτών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε θέση να επιτύχουν τους υποχρεωτικούς στόχους τους για ανακυκλωμένο περιεχόμενο
  • Σημαντική μείωση της υποκύκλωσης των φιαλών PET με την προώθηση της ανακύκλωσης από μπουκάλι σε μπουκάλι
  • Παροχή κινήτρων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ανήκουν στη βιομηχανία ποτών, να επενδύσουν στην ανακυκλωσιμότητα και τη συλλογή των προϊόντων τους.

Αυτή η πρόταση είχε μια πολλά υποσχόμενη ανταπόκριση από παραγωγούς αναψυκτικών σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς να υποστηρίζουν την ιδέα.

Ακόμη και πριν εγκριθεί η πολιτική της ΕΕ, ορισμένες επιχειρήσεις (μικρές και μεσαίες) στην Ευρώπη αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πολλές χώρες έχουν ήδη κατανοήσει ότι η προώθηση της ανακύκλωσης κλειστού βρόχου είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας.

Η UNESDA ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει για να λύσει το ζήτημα της πρόσβασης σε ανακυκλωμένο υλικό στην ΕΕ εισάγοντας προτεραιότητα στον σωστό μηχανισμό πρώτης άρνησης. Αυτό θα επιτρέψει μια δικαιότερη κατανομή των ανακυκλωμένων PET μεταξύ των ΜΜΕ, αντί να τα κατανείμουν απλώς στον πλειοδότη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο