Εκδήλωση στη Λιβαδειά ανέδειξε τις προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην περιοχή
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά διοργάνωσαν εκδήλωση στη Λιβαδειά για τις προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών». Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 50 μελισσοκόμους, εκπροσώπους φορέων και στελέχη της Περιφέρειας, με εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κλάδου.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, με κεντρικό στοιχείο τη συνολική πραγματοποίηση 250 εμβολιασμών βασιλικών κελιών στη Στερεά Ελλάδα από την ομάδα των 9 βασιλοτρόφων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το ποσοστό ικανοποίησης των συμμετεχόντων μελισσοκόμων από την εκπαιδευτική φάση έφτασε το 97%, με τους ίδιους να αξιολογούν ως σημαντικότερα οφέλη την απόκτηση της δυνατότητας εφαρμογής της τεχνικής βασιλοτροφίας στις δικές τους εκμεταλλεύσεις και τη βελτίωση του γενετικού υλικού των μελισσοκομείων τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μελισσοκομικών επιχειρήσεων, ενώ η σύνδεση του ελληνικού μελιού με την ευζωία και η ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του στις διεθνείς αγορές αποτέλεσαν επίσης κεντρικά θέματα της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την APIVITA στο πλαίσιο του Billion Bees Program, και δημιουργήθηκε μέσω ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
