Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πιπέρι από το Καμερούν καταχωρίστηκε ως ΠΓΕ

ΑρχικήΝέαΠιπέρι από το Καμερούν καταχωρίστηκε ως ΠΓΕ
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/436 για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων για το προϊόν «Poivre de Penja» (ΠΓΕ).

Το «Poivre de Penja» είναι ένα καρύκευμα που παρασκευάζεται από δρύπες του Piper nigrum, ενός πολυετούς αναρριχητικού φυτού (λιάνας) της οικογένειας Piperaceae με έντονη και πικάντικη γεύση.

Με εξαίρεση το πράσινο πιπέρι, διατίθεται στην αγορά ως έχει, χωρίς πρόσθετα. Οι σπόροι του είναι γενικά ποικίλου μεγέθους (μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι).

Το εν λόγω πιπέρι μπορεί να παράγεται και να διατίθεται στην αγορά με τις ακόλουθες μορφές, ανάλογα με τη χρονική στιγμή συγκομιδής και την επεξεργασία μετά τη συγκομιδή: πράσινο, μαύρο, λευκό και κόκκινο.

Το προϊόν «Poivre de Penja» χαρακτηρίζεται από απαλά ζωικά αρώματα, με κάποιες πιο βαριές νότες ξύλου, κεχριμπαριού και μόσχου. Το λεπτό του άρωμα κατατάσσεται στην κατηγορία «δροσερά πικάντικο» και συνοδεύεται από θερμή γεύση.

Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

Στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν «Poivre de Penja» πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες, ιδίως δε η ονομασία του.

Ο όρος «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» ή ο επίσημος λογότυπος της ευρωπαϊκής ΠΓΕ μπορούν να εμφανίζονται πλησίον της ονομασίας «Poivre de Penja».

Στην ετικέτα πρέπει να περιλαμβάνεται, με εμφανή τρόπο, ο λογότυπος που προσδιορίζει τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις που έχουν καταχωριστεί από τον Αφρικανικό Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΟΑΡΙ) (ΠΓΕ-OAPI):

Image 1

Στην ετικέτα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται:

  • ο αριθμός παρτίδας που καθορίζεται με σκοπό την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του προϊόντος, στην περίπτωση που ο εν λόγω αριθμός παρτίδας δεν εμφανίζεται απευθείας στη συσκευασία ή σε ειδική ετικέτα.
  • η διεύθυνση της ένωσης της ΓΕ
  • η ημερομηνία λήξης
  • και κάθε άλλη νομικώς απαραίτητη πληροφορία.

Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η γεωγραφική περιοχή του «Poivre de Penja» βρίσκεται στους λόφους νοτίως του όρους Koupé μεταξύ της περιφέρειας του Littoral και της νοτιοδυτικής περιφέρειας. Οι φυτείες πιπεριάς οργανώνονται στα βασαλτικά αγροτεμάχια, κατά το μάλλον ή ήττον πετρώδη, που βρίσκονται στις πλαγιές ή τους πρόποδες των εν λόγω λόφων. Το υψόμετρο των επί του παρόντος καλλιεργούμενων φυτειών κυμαίνεται από 140 έως 600 m.

Οι εν λόγω φυτείες επωφελούνται από ένα μικροκλίμα, το οποίο είναι θερμό, υγρό από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, αλλά πολύ ξηρό κατά το υπόλοιπο έτος.

Η καλλιέργεια γίνεται με παραδοσιακό τρόπο και η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά. Εν συνεχεία, σε μικρή απόσταση από τις φυτείες, πραγματοποιούνται οι εργασίες μεταποίησης σε διάφορα στάδια: Διαβροχή, πλύση, ξήρανση και χονδρική συσκευασία.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος «Poivre de Penja» είναι τα εξής:

1) εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:Το προϊόν «Poivre de Penja» χαρακτηρίζεται από απαλά ζωικά αρώματα, με κάποιες πιο βαριές νότες ξύλου, κεχριμπαριού και μόσχου. Γλυκό και εκλεπτυσμένο, το λεπτό άρωμά του συνοδεύεται από θερμή γεύση. Αρχίζει με μια ευγενική οσφρητική διέγερση και στη συνέχεια επιβάλλει μια θερμή, στρογγυλή και επίμονη παρουσία. Η οσμή αυτή, με κεντρική νότα ξηρή και πιπεράτη, είναι πλούσια σε νότες βάθους.Επίσης, το προϊόν «Poivre de Penja» είναι ισχυρό αλλά όχι δριμύ, δροσερό, πικάντικο, ταξινομείται δε ως «δροσερά πικάντικο» σύμφωνα με τους ειδικούς.Ο πικάντικος χαρακτήρας του, λόγω της σχετικά υψηλής περιεκτικότητάς του σε πιπερίνη, του προσδίδει έναν τυπικό χαρακτήρα που δεν απαντά σε κανένα άλλο πιπέρι.

2) υψηλής ποιότητας δρύπες που δεν έχουν τραυματιστεί, κυρίως χάρη στη χειρωνακτική συγκομιδή τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα