Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια για εργαζόμενους και χειριστές τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕργασίαΠοια είναι τα κατάλληλα παπούτσια για εργαζόμενους και χειριστές τροφίμων
spot_img

Νικόλας Εμμανουήλ

Στη βιομηχανία τροφίμων είναι σημαντικό για τους υπαλλήλους να φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια που όχι μόνο θα είναι άνετα για την πολύωρη εργασία τους και θα αφήνουν το πόδι να αναπνέει, αλλά θα τους προστατεύουν κιόλας και από πιθανούς τραυματισμούς. Φυσικά, ανάλογα με το πόστο του κάθε εργαζόμενου είναι διαφορετικές και οι ανάγκες και κατ’ επέκταση διαφορετικοί και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει εν ώρα εργασίας. Θα πρέπει, λοιπόν, τα παπούτσια να παρέχουν τη μέγιστη προστασία από όλους τους πιθανούς τραυματισμούς.

Παραδείγματος χάρη ένας διανομέας πρέπει να φοράει παπούτσι αδιάβροχο, αφού οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές είναι απρόβλεπτες, ενώ ένας υπάλληλος catering θα πρέπει να φοράει ένα παπούτσι που να είναι σίγουρος ότι θα τον προστατέψει από τις πτώσεις.

Ένας υπάλληλος σε υπηρεσίες καθαρισμού επίσης, θα πρέπει να φοράει αδιάβροχα παπούτσια που να τον προστατεύουν από πτώσεις ή ακόμα και μπότες αν έχει να κάνει με πολλά νερά κατά τη διάρκεια του ωραρίου του.

Μερικοί από τους πιο συχνούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στη βιομηχανία των τροφίμων είναι βρεγμένα πόδια, πολύ ολισθηρό δάπεδο και το να χτυπήσουν ή και να συνθλίψουν δάκτυλα των ποδιών. Οι χώροι παραγωγής, αποθήκευσης και φόρτωσης είναι πιο επιρρεπείς σε πρόκληση ατυχημάτων ή σύνθλιψης του δακτύλου σε σύγκριση με τους χώρους γραφείων.

Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι οι πιο βασικές απαιτήσεις για ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, αφού η παραγωγικότητα των εργαζομένων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες εργασίας.

Και στα καταστήματα τροφίμων οι χειριστές τροφίμων αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους για την υγεία τους με τους ακόλουθους να είναι οι πιο γνωστοί: θερμότητα, οξύ, υγρή ολισθηρή επιφάνεια, ηλεκτρισμός, μυτερά ή σκουριασμένα αντικείμενα. Μπουφάν ασφαλείας, στολή, παπούτσια, μάσκα, ωτοασπίδα και κράνος είναι τα συνηθέστερα αξεσουάρ που δίνονται σε εργαζομένους για την προστασία της υγείας τους. Άλλωστε, είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του.

Έτσι, η κατοχή κατάλληλης ατομικής προστατευτικής ενδυμασίας για όλους τους εργαζομένους είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειάς τους. Τα είναι μια τέτοια ανάγκη στο χώρο εργασίας για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού και ατυχημάτων.

Τι πρέπει να ελέγξουμε πριν από την αγορά παπουτσιών ασφαλείας:

  • Να προσδιορίσουμε τους κινδύνους στο χώρο εργασίας, όπως υγρές επιφάνειες, ολισθηρό πάτωμα, κοψίματα και τρυπήματα, λέρωμα με χημικά, τριβή, αιχμηρά αντικείμενα και τα υποδήματα να αντέχουν αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω
  • Να επιλέξουμε ελαφριά και άνετα παπούτσια για να τα φοράμε για πολλές ώρες
  • Όποιο υλικό χρησιμοποιείται, θα πρέπει να διατηρεί τα πόδια στεγνά και να μην προκαλεί καμία μόλυνση σε αυτά

Τα παπούτσια ασφαλείας που φοριούνται σε χώρους χειρισμού τροφίμων είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, νερό, καθαριστικά ή χημικές ουσίες εργαστηρίου, οπότε η τελικη επιλογή θα πρέπει να γίνεται ανάλογα.

Όσον αφορά τον κίνδυνο συμπίεσης του δακτύλου, τα καλύμματα δακτύλων από χάλυβα και σύνθετα υλικά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη τραυματισμού από αντικείμενο που πέφτει, σύνθλιψη κάτω από βαριά αντικείμενα, ενώ εναλλακτικά τα καλύμματα δακτύλων από ίνες χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει τόσο σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού.

Η επιλογή των υποδημάτων ασφαλείας εξαρτάται, επίσης, από τις συνθήκες θερμοκρασίας εντός των εγκαταστάσεων. Για να αντιμετωπίσουμε ζεστά ή κρύα περιβάλλοντα, απαιτούνται διαφορετικά υλικά για παπούτσια ασφαλείας, ενώ διατίθενται παπούτσια με θερμομονωτικές και ηλεκτρικές σόλες που τους εξασφαλίζουν αποτελεσματικές μονωτικές ιδιότητες.

Τα παπούτσια θα πρέπει να μπορούν να αντισταθούν σε πιθανή ηλεκτροπληξία να μην έχουν εκτεθειμένα μέταλλα που μπορεί να σημαδέψουν τις επιφάνειες εργασίας και να έχουν σόλα ανθεκτική στη διάτρηση

Τα παπούτσια ασφαλείας θα πρέπει να καθαρίζονται εύκολα. Τα περίπλοκα σχέδια κάνουν τα σωματίδια τροφής να κολλάνε και να συσσωρεύονται οδηγώντας σε μικροβιακή ανάπτυξη. Το υλικό του άνω στρώματος πρέπει να παρέχει ευκολία στην αφαίρεση των λεκέδων χωρίς τον αποχρωματισμό του παπουτσιού ασφαλείας.

Ο κατασκευαστής θα πρέπει να ελέγξει την επίδραση του καθαρισμού στο μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργία των παπουτσιών ασφαλείας, καθώς και την αποτελεσματική αφαίρεση λεκέδων και το εύρος αποχρωματισμού και να μοιραστεί τις οδηγίες με σαφήνεια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα. Ο αγοραστής θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή και να συντηρήσει ανάλογα το παπούτσι.

Τα εργατικά ατυχήματα έχουν σημαντικό ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, το οποίο θα πρέπει να εξαλειφθεί με την εξασφάλιση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός παρέχει παπούτσια ασφαλείας που είναι κατάλληλα για το αντικείμενο εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά βοηθά, επίσης, τον εργαζόμενο να αποδίδει πιο αποτελεσματικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα