Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πιθανή η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου τρικυκλαζόλης στο ρύζι λένε οι Ιταλοί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠιθανή η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου τρικυκλαζόλης στο ρύζι λένε οι Ιταλοί
spot_img

Προμηνύει ο διπλασιασμός των εισαγωγών ρυζιού από ασιατικές χώρες στην ΕΕ την αύξηση του ασφαλέστερου επιτρεπόμενου ορίου τρικυκλαζόλης;

Οι εισαγωγές ρυζιού από την Ασία έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη. Μόνο στην Ιταλία το 2022 διπλασιάστηκαν, με το ποσοστό να φτάνει το +86%.

Ωστόσο, αυτός φέρεται να είναι και ο κύριος λόγος πίσω από την πιθανή αύξηση του ασφαλέστερου επιτρεπόμενου ορίου τρικυκλαζόλης στην ΕΕ, ένα φυτοφάρμακο που απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά χρησιμοποιείται στις κύριες χώρες παραγωγής, από το Βιετνάμ έως τη Καμπότζη και από τη Μιανμάρ μέχρι το Πακιστάν.

Η Κομισιόν πρόσφατα κατέθεσε πρόταση, για την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου στα επίπεδα υπολειμμάτων τρικυκλαζόλης στο ρύζι από 0,01 σε 0,09 mg/kg, η οποία όμως δεν συγκέντρωσε την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για έγκριση στη συνεδρίαση της Μόνιμη Επιτροπή (SCoPAFF) για τα φυτοφάρμακα.

Η ιταλική αγροτική ένωση Coldiretti και το ίδρυμα που δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν στη διατροφή, Filiera Italia, προειδοποιούν πως οποιαδήποτε αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης προς την αύξηση του ορίου θα έβλαπτε τις ιταλικές και ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου και θα αποτελούσε πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Οι δύο οργανισμοί θεωρούν πως όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας ότι πίσω από τα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια υπάρχει παρόμοια ποιότητα, γεγονός που με τη σειρά του προσδίδει οφέλη και για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων.

Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να προχωρήσει ούτως ή άλλως προς την εφαρμογή του κανονισμού, θα πρέπει να έχει το πράσινο φως από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι Coldiretti και Filiera Italia πιέζουν για το ατίθετο.

«Εκτιμούμε πολύ το έργο της ιταλικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Υγείας Orazio Schillaci», δήλωσε ο πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini, υπογραμμίζοντας ότι με 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως, η Ιταλία εγγυάται το 50% της συνολικής παραγωγής ρυζιού στην Ε.Ε, αναφέρεται στο σάιτ της ένωσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα