Η αύξηση στην κατανάλωση θερμίδων παγκοσμίως εξηγεί και τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.
Στο… φαγητό το έχουν ρίξει οι περισσότεροι πολίτες στον πλανήτη, αν κρίνουμε από τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα «OurWorldInData» για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις θερμίδες που καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση οι πολίτες 184 χωρών, με έτος αναφοράς το 2020, σε 173 απ΄αυτές οι κάτοικοι το παρακάνουν αφού καταναλώνουν πάνω από 2.000 θερμίδες την ημέρα απολαμβάνοντας τον… καναπέ τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη ημερήσια δόση θερμίδων για άνδρες για γυναίκες είναι 2.000 θερμίδες προειδοποιώντας ότι η υπερκατανάλωση τροφής οδηγεί σε παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πρώτο στη λίστα των πιο καλοφαγάδων στον πλανήτη είναι το Μπαχρέιν, με τους πολίτες να καταναλώνουν (έκαστος) 4.012 θερμίδες την ημέρα.
Στο μικροσκοπικό αλλά πλούσιο νησιωτικό έθνος στα ανοικτά των ακτών της Αραβικής Χερσονήσου, τέσσερις στους δέκα ενήλικες, είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.
Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχετίζεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την μεγάλη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (junk food).
Τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 3.868 θερμίδων την ημέρα. Την πρώτη πεντάδα των χωρών όσον αφορά την κατανάλωση θερμίδων συμπληρώνουν η Ιρλανδία με 3.850 θερμίδες την ημέρα, το Βέλγιο με 3.824 και η Τουρκία με 3.762 θερμίδες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 26η θέση, με τον μέσο Βρετανό να καταναλώνει καθημερινά 3.422 θερμίδες.
Η χώρα μας συγκαταλέγεται στην 51η θέση της λίστας, με κατανάλωση 3.308 θερμίδων ανά ημέρα, ανά άτομο. Σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, οι ‘Ελληνες πλέον καταναλώνουν 19% περισσότερες θερμίδες ημερησίως.
Στις τελευταίες θέσεις με τη λιγότερη πρόσληψη θερμίδων την ημέρα βρίσκονται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με 1.641 θερμίδες ανά άτομο την ημέρα, η Αιθιοπία (1.671), το Μπουρούντι (1.696), η Μαδαγασκάρη (1.770) και η Ζιμπάμπουε (1.853).
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι, οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση θερμίδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι η Κίνα (137%), η Αλγερία (118%), η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) (104%), η Μπουρκίνα Φάσο (99%) και η Σαουδική Αραβία (91%).
Ωστόσο, για το Εθνικό Σύστημα της Βρετανίας (NHS), οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση δύο χιλιάδες θερμίδες ενώ οι άνδρες 2.500, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Πλέον, οι παχύσαρκοι απαριθμούν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 που έφθαναν τα 175 εκατομμύρια.
Η αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων με το πέρασμα του χρόνου οδηγεί στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά νοσήματα, ακόμη και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Τα δεδομένα που εξέτασε η «OurWorldInData», μια πλατφόρμα πληροφοριών που διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προέρχονται από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ