Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια ετικέτα τροφίμων είναι και αληθινή και παραπλανητική – Ευρήματα μελέτης

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠοια ετικέτα τροφίμων είναι και αληθινή και παραπλανητική - Ευρήματα μελέτης
spot_img

Η ετικέτα στα τρόφιμα που μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και στους παρασκευαστές και τους καταναλωτές.

Η ετικέτα «χαμηλών λιπαρών» στα τρόφιμα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους παρασκευαστές, αλλά και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU),που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference, όταν οι παρασκευαστές διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως χαμηλά σε λιπαρά, πολλοί καταναλωτές υποθέτουν ότι περιέχουν επίσης λιγότερη ζάχαρη. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη πολλών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά διαφέρει ελάχιστα από αυτή άλλων προϊόντων. Πολλοί από τους ερωτηθέντες στη μελέτη αισθάνθηκαν εξαπατημένοι από αυτό και είπαν ότι θα ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα.

- Advertisement -

Οι ερευνητές προσπαθώντα να διερευνήσουν εάν οι πληροφορίες σχετικά με τη μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά άλλαξαν τη συνολική αντίληψη και την πρόθεση αγοράς ενός προϊόντος, διεξήγαγαν τρία πειράματα στα οποία συμμετείχαν συνολικά 760 καταναλωτές. Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και την περιεκτικότητα σε λίπος σε μια κλίμακα από το ένα έως το επτά. Ρωτήθηκαν επίσης αν θα αγόραζαν το προϊόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γυναίκα καήκε ζωντανή και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε μονάδα πουλερικών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι το Prosecco, σε τι διαφέρει από τη σαμπάνια και με τι φαγητό συνδυάζεται; 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες εκτίμησαν σωστά τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες του γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά. Ταυτόχρονα, όμως πίστευαν επίσης ότι το γιαούρτι περιείχε λιγότερη ζάχαρη από το γιαούρτι που δεν φέρει την ένδειξη χαμηλών λιπαρών. Στο δεύτερο και τρίτο πείραμα, σε μερικούς από τους ερωτηθέντες δείχθηκε το προϊόν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με τις πραγματικές διατροφικές πληροφορίες τυπωμένες στο μπροστινό μέρος. Αυτή η ομάδα διόρθωσε την άποψή της για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά η προθυμία τους να το αγοράσουν μειώθηκε, παρόλο που το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιείχε λιγότερες θερμίδες. Σε μια άλλη ομάδα παρουσιάστηκαν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά χωρίς την ετικέτα «χαμηλά λιπαρά» και η πρόθεση αγοράς τους δεν άλλαξε. 

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να τρώνε υγιεινά, αλλά αποτυγχάνουν να το κάνουν για διάφορους λόγους. Οι πληροφορίες στις συσκευασίες των τροφίμων παίζουν επίσης ρόλο σε αυτό, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τις αντιλήψεις των καταναλωτών και ορισμένοι παρασκευαστές εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για παράδειγμα στην Αυστραλία, ένα μείγμα κέικ διαφημίστηκε ως “97% χωρίς λιπαρά” ενώ περιείχε 55 τοις εκατό ζάχαρη. 

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη είπαν, πως εάν οι καταναλωτές καταλάβουν τι πραγματικά περιέχουν τα προϊόντα ίσως να θεωρήσουν ότι εξαπατήθηκαν καθώς οι ισχυρισμοί «χαμηλών λιπαρών» από τους κατασκευαστές είναι τεχνικά αληθινοί, αλλά ένα μέρος της αλήθειας αποκρύπτεται. Γι αυτό η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να επανεξετάσει αυτήν την πρακτική, εάν θέλει να διατηρήσει τους πελάτες της μακροπρόθεσμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα