Η Michelin αποκάλυψε τα αγαπημένα πιάτα των γαστρονομικών ειδικών της.
Στις 27 Μαρτίου, σε μια τελετή για τον εορτασμό της κυκλοφορίας του Οδηγού Michelin σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία 2023, αποκαλύφθηκαν όχι μόνο τα εστιατόρια “αστέρια” που κοσμούν τον οδηγό αλλά και ποια πιάτα συνεπήραν τους γαστρονόμους του.
Οι γαστρονομικοί ειδικοί της Michelin όχι μόνο θεωρούνται οι απόλυτοι ειδικοί στο φαγητό, και μάλιστα στην “αφρόκρεμά” του, αλλά οι αποφάσεις τους λαμβάνονται με μυστηριώδη τρόπο, καθώς είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθείς για την ταυτότητά τους. “Μεταμφιέζονται” ως κανονικοί πελάτες και επισκέπτονται την επιχείρηση πολλές φορές μέχρι να σιγουρευτούν ότι πράγματι αξίζει το πολυπόθητο αστέρι.
Αυτό σημαίνει πως το εστιατόριο πρέπει να δείχνει πάντα την καλύτερη εικόνα για να κερδίσει ένα αστέρι Michelin.
Ποια πιάτα ήταν λοιπόν τα καλύτερα;
- Συκώτι μοσχαριών με μπέικον, κρεμμύδι, πουρέ και λάχανο από το εστιατόριο Broad Chare, Newcastle Upon Tyne
Η βρετανική αυτή παμπ δίνει μια μοντέρνα εκδοχή στη μέση μπυραρία. Η Broad Chare βρίσκεται σε μια αποθήκη και διαθέτει ένα άνετο μπαρ που προσφέρει σνακ και μια τραπεζαρία, στην οποία ο πελάτης μπορεί να απολαύσει νόστιμα γεύματα.
- Καλκάνι Isle of Lewis, μύδια Shetland και λάχανο hispi από το Etive, Oban
Το Etive είναι ένα μικρό εστιατόριο στο Oban της Σκωτίας που σερβίρει πιάτα από τοπικά υλικά, τα οποία συνοδεύει με κρασί από την ευρύτερη περιοχή. Αυτό που κέρδισε τους ειδικούς είναι πως συνδυάζει κλασσικές γεύσεις ξηράς και θάλασσας, αλλά με μια λεπτή δόση νεωτερικότητας.
- Αρνί Walsh, οθωμανικό φιρίκι με καρυκεύματα, καρότο, φραγκοστάφυλο, κουμ κουάτ και ισότο – από το dede, Βαλτιμόρη
Το dede βρίσκεται στη Βαλτιμόρη της Ιρλανδίας και κέρδισε το δεύτερο αστέρι Michelin φέτος χάρη στον σεφ Ahmet Dede, με καταγωγή από την Τουρκία. Είναι αυτή η έμφαση στις παραδοσιακές τουρκικές γεύσεις και τα ωμά φρέσκα υλικά που κάνουν το εστιατόριο ξεχωριστό, ενώ κάθε πρώτη ύλη προέρχεται από τοπικούς πααγωγούς.
- 60 ημερών παλαιωμένο μοσχαρίσιο παϊδάκι, μόρπες, salsify, κόκκινο κρασί και θυμάρι από το White Swan, Fence
Το White Swan ή στα ελληνικά λευκός κύκνος απέσπασε φέτος ένα αστέρι Michelin φέτος. Είναι περισσότερο γνωστό για την παραδοσιακή αλλά χαλαρή του ατμόσφαιρα, τη μπίρα και εκλεκτά κρασιά του, ενώ παράλληλα φιλοξενεί συχνά διάφορους σεφ για σπέσιαλ βραδιές και αλλάζει τακτικά το μενού του.
Αστακός BBQ Donegal γλασαρισμένος με συμπύκνωμα λοβού κακάο & Kari Gosse, καρότο & εσπεριδοειδή και αρωματική σάλτσα αστακού από το Chapter 1 από Mickael Viljanen, Δουβλίνο
Το Chapter One του σεφ Mickael Viljanen είναι ένα κομψό υπόγειο εστιατόριο που βρίσκεται κάτω από το Μουσείο Συγγραφέων στο Δουβλίνο. Χαρακτηριστικό του η πολυτέλεια, η γαλλική φινέτσα και η ελάχιστα μοντέρνα προσέγγιση των δύο, με πάντα -φυσικά- ωραία παρουσία.
Gaeng massaman neua από το Plaza Khao Gaeng, Λονδίνο
Το Plaza Khao Gaeng είναι ένα νότιο ταϊλανδέζικο εστιατόριο που υπερηφανεύεται για αυθεντικά υλικά και πιάτα. Το φαγητό του, το οποίο απαρτίζεται από άγριες γεύσεις βραβεύτηκε φέτος με Michelin Bib Gourmand και είναι μια εκδοχή του κάρυ σε ρύζι.