Η αντίληψη των καταναλωτών για το “θεραπευτικό τρόφιμο”.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την έννοια της θεραπείας στο πλαίσιο των τροφίμων. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται και ορίζουν τη θεραπευτική τροφή. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference είχε ως στόχο να διερευνήσει τις αντιλήψεις των καταναλωτών για τα θεραπευτικά τρόφιμα και τα υποκείμενα στοιχεία που αποτελούν την έννοια. Η μελέτη χρησιμοποίησε μια επιστημονική και συστηματική προσέγγιση για να διερευνήσει τις αντιλήψεις των καταναλωτών για το «θεραπευτικό φαγητό», μια νέα έννοια που δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ταξινόμησαν 46 τρόφιμα σε κατηγορίες ανάλογα με το αν τα θεωρούσαν θεραπευτικά. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια πολυδιάστατη φύση της θεραπευτικής τροφής, που περιλαμβάνει τόσο σωματικές όσο και ψυχικές πτυχές. Η ομάδα 1 τόνισε τα οφέλη για τη σωματική υγεία από τα θεραπευτικά τρόφιμα, αναγνωρίζοντας τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς και τα λειτουργικά ποτά ως θεραπευτικές τροφές. Η ομάδα 2 εκτίμησε τα συναισθηματικά οφέλη, επιλέγοντας τροφές για αισθητηριακή ευχαρίστηση για την ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων. Η ομάδα 3 έδωσε προτεραιότητα στα εποχιακά συστατικά και τις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παρασκευής, με μεγαλύτερη μέση ηλικία σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Είναι ενδιαφέρον ότι διαφορετικές ομάδες καταναλωτών έδωσαν έμφαση σε ξεχωριστές πτυχές των θεραπευτικών τροφών και επέλεξαν διαφορετικά είδη ως αντιπροσωπευτικά αυτών των τροφίμων.
Ουσιαστικά, η θεραπευτική τροφή περιγράφηκε ως μια πολυδιάστατη έννοια που περιλαμβάνει τη διατήρηση και αποκατάσταση καλής σωματικής υγείας, συναισθηματική ανάκαμψη και χαλάρωση, άνεση, αυτο-ανταμοιβή και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Από αυτή την άποψη, το θεραπευτικό φαγητό έχει κοινές ομοιότητες με τις έννοιες των υγιεινών τροφών και των τροφών ευεξίας.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Ki-Beom Song, Sébastien Lê, Haeng-Ran Kim, Seon-Mi Yoo, Min-Sook Kang, Han-Na Chu, In-Seon Hwang, Jae-Hee Hong,Consumer-driven characterization of healing foods using Q methodology and Q based sorting, Food Quality and Preference, Volume 117, 2024, 105181, ISSN 0950-3293, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2024.105181. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329324000831).