Σύγκριση της προθυμίας των καταναλωτών σε 13 χώρες να φάνε συγκεκριμένες σκόνες εντόμων σε πέντε τύπους τροφίμων.
Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί στα 9 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί η παραγωγή πρωτεΐνης. Τα έντομα όπως έχει διαπιστωθεί επιστημονικά, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και μπορούν να παραχθούν πιο βιώσιμα από τα παραδοσιακά ζώα.
Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό foods, ήταν να αξιολογήσει τις αντιλήψεις των καταναλωτών 13 χωρών σχετικά με την προθυμία να τρώνε συγκεκριμένους τύπους εντόμων ως συστατικά σε σκόνη σε πέντε τύπους τροφίμων. Διεξήχθη διαδικτυακή έρευνα χρησιμοποιώντας το Check All That Apply (CATA) για την αξιολόγηση των αντιλήψεων 630 από κάθε χώρα (Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Περού, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες) συνολικά 8191 καταναλωτές. Αυτές οι χώρες επιλέχθηκαν επειδή αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των ερωτηθέντων σε όλες τις ηπείρους, σε χώρες που καταναλώνονται ήδη έντομα και σε χώρες που δεν έχουν καταναλώσει έντομα. Περιλάμβαναν επίσης δίαιτες που κυμαίνονταν από χορτοφαγική έως συχνή κατανάλωση κρέατος και χώρες όπου η ρύθμιση των εντόμων ή των συστατικών με βάση τα έντομα ποικίλλει.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την προθυμία τους να καταναλώσουν οποιαδήποτε από τις 12 συγκεκριμένες σκόνες εντόμων (μυρμήγκι, αυγό μυρμηγκιού, μέλισσα, σκαθάρι, κάμπια, κατσαρίδα, γρύλος, μύγα, προνύμφη μύγας, ακρίδα, αλευροσκουλήκι και σφήκα) όταν χρησιμοποιήθηκαν ως συστατικό σε πέντε τύπους τροφής: ψωμί, κέικ, κράκερ, αλμυρό σνακ ή κρέας.
Λίγοι ερωτηθέντες αντέδρασαν θετικά σε οποιονδήποτε από τους 12 τύπους σκόνης εντόμων σε αυτή τη μελέτη. Μεταξύ των σκονών εντόμων, οι σκόνες κατσαρίδας, μύγας και προνυμφών μύγας παρουσίασαν τη χαμηλότερη προθυμία κατανάλωσης στις περισσότερες χώρες, ενώ οι σκόνες από μέλισσες, γρύλους και ακρίδες επιλέγονταν συχνότερα. Μεταξύ των πέντε τύπων τροφίμων, τα μάφινς/ψωμί είχαν τα υψηλότερα ποσοστά των ερωτηθέντων που ήταν πρόθυμοι να τα καταναλώσουν εάν περιείχαν ορισμένους τύπους σκόνης εντόμων, ενώ το κέικ είχε τα χαμηλότερα ποσοστά προθυμίας. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, τα μάφινς ή το ψωμί θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων τύπων τροφίμων που θα αναπτυχθούν με σκόνες εντόμων μελισσών, γρύλων ή ακριδών. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένους καταναλωτές να δοκιμάσουν προϊόντα με βάση τις σκόνες εντόμων και να ανακαλύψουν αν ανταποκρίνονται στις αισθητηριακές και υγειονομικές τους ανάγκες.
Εκτός από την εμφάνιση των ίδιων των εντόμων, ο κύριος λόγος που πολλοί άνθρωποι διστάζουν να φάνε τροφές που περιέχουν έντομα είναι η «αηδία». Σε μια προηγούμενη μελέτη, περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες εκτός από το Μεξικό και την Ταϊλάνδη δήλωσαν ότι δεν θα κατανάλωναν προϊόντα με βάση τα έντομα επειδή ήταν αηδιαστικά. Μεταξύ αυτών, η Ιαπωνία τόνισε περισσότερο αυτόν τον λόγο, με το 77% των ερωτηθέντων. Αυτό με τη σειρά του συμφωνούσε με την αντίληψη ότι ήταν αηδιαστικό μεταξύ του 68% στις ΗΠΑ και του 67% στην Ισπανία. Ομοίως, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από τους πέντε τύπους τροφίμων που αναφέρθηκαν, καμία από τις σκόνες εντόμων δεν θεωρήθηκε ως επιθυμητή προσθήκη. Όσον αφορά στους Έλληνες καταναλωτές, επίσης εμφανίζονται απρόθυμοι να καταναλώσουν έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν έντομα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.