Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόλεμος” επιστημόνων και βιομηχανίας συμπληρωμάτων για τα οφέλη ή μη, της βιταμίνης D

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία"Πόλεμος" επιστημόνων και βιομηχανίας συμπληρωμάτων για τα οφέλη ή μη, της βιταμίνης D
spot_img

Τα οφέλη η μη, της βιταμίνης D3 έχουν προκαλέσει έντονη διαμάχη μεταξύ επιστημόνων και της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής. Το θέμα προέκυψε μετά από αμερικανική μελέτη σε περισσότερους από 1.500 ενήλικες, η οποία έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική βιταμίνη D3 για την υγεία των οστών μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύεται ότι είναι. 

Σύμφωνα με το nutritioninsight, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Brigham and Women’s Hospital, υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα σχετικά με το εάν αυτά τα συμπληρώματα μειώνουν τα κατάγματα στον γενικό πληθυσμό ήταν ασυνεπή. «Συνολικά, τα αποτελέσματα από αυτή τη μεγάλη κλινική δοκιμή δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τη μείωση των καταγμάτων σε γενικά υγιείς άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ», λέει η
επικεφαλής συγγραφέας Meryl LeBoff, επικεφαλής του τμήματος ασβεστίου και οστών στο ενδοκρινικό τμήμα του Μπρίγκαμ. Οι αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι δεν υπήρχαν επιδράσεις της συμπληρωματικής βιταμίνης D3 σε μείζονα οστεοπορωτικά κατάγματα, κατάγματα καρπού ή κατάγματα πυέλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δεν ισχύουν για ενήλικες με ανεπάρκεια βιταμίνης D ή χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπόρωση, ισχυρισμό που διατύπωσαν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας συμπληρωμάτων.

H Δρ Andrea Wong αντιπρόεδρος του CRN (εμπορική ένωση και ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί προμηθευτές και κατασκευαστές συστατικών στη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής) αμφισβήτησε την επιλογή των συμμετεχόντων διευκρινίζοντας: «Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε γενικά υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας ή
μεγαλύτερης ηλικίας αντί για άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπόρωση που μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε κατάγματα και επωφελούνται από τα συμπληρώματα βιταμίνης D».

Η Wong πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές η βιταμίνη D προσδιορίζεται ως «θρεπτικό συστατικό ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Το γεγονός παραμένει ότι η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει πολλές βιολογικές λειτουργίες. Διατροφικές μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και μπορεί να χάνουν τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Η συμβουλή στους ανθρώπους να σταματήσουν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D όταν οι φυσικές πηγές τροφίμων αυτού του θρεπτικού συστατικού είναι σπάνιες και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μην είναι εφικτή για εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι, αποτελεί κακό στη δημόσια υγεία».

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα