Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις αναφορές για νοροϊό και καμπυλοβακτήριο

ΑρχικήΝέαΠώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις αναφορές για νοροϊό και καμπυλοβακτήριο
spot_img

cibum team

Η  πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε περισσότερο τις εργαστηριακές αναφορές του νοροϊού στην Αγγλία από το καμπυλοβακτήριο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της εργαστηριακής αναφοράς των δύο παθογόνων παραγόντων, του αριθμού των τεστ κορωνοϊού και των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην Αγγλία, οι εργαστηριακές αναφορές νοροϊού και καμπυλοβακτηρίου  καταγράφονται μέσω ενός εθνικού συστήματος επιτήρησης, αλλά μόνο το καμπυλοβακτήριο  είναι μια ασθένεια που μπορεί να αναφερθεί. Η καμπυλοβακτηρίωση συνδέεται συνήθως με την κατανάλωση αψητού φαγητού και από μόλυνση κατά την προετοιμασία. Ο νοροϊός σχετίζεται κυρίως με μετάδοση από άτομο σε άτομο και εστίες εξαιτίας μολυσμένων προϊόντων ή μολυσμένων χειριστών τροφίμων.

Και οι δύο παθογόνοι παράγοντες εμφανίζουν ετήσιες εποχιακές τάσεις με τη δραστηριότητα του νοροϊού πιθανόν να συνδέεται άμεσα με καιρικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, ενώ η μόλυνση από το Campylobacter επηρεάζεται έμμεσα μέσω των αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά που σχετίζονται με τον καιρό.

Μεγαλύτερη επίδραση στον νοροϊό

Τα εβδομαδιαία σύνολα εργαστηριακών αναφορών για νοροϊό και καμπυλοβακτήριο μεταξύ τέλους Ιουνίου 2015 και τέλη Οκτωβρίου 2020 ελήφθησαν από το εθνικό σύστημα παρακολούθησης αναφορών εργαστηρίων, με τα αποτελέσματα να αναφέρονται στο περιοδικό PLOS One.

Τα δεδομένα σχετικά με τις δοκιμές για τον ιό που προκαλεί τον COVID-19, που ονομάζεται SARS-CoV-2, στην Αγγλία σε διαγνωστικά εργαστήρια χρησιμοποιήθηκαν για να υποδείξουν την πίεση στις υπηρεσίες δοκιμών και την ικανότητα εκτέλεσης τακτικών δραστηριοτήτων.

Από τον Μάρτιο του 2020, παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των εργαστηριακών αναφορών νοροϊού και καμπυλοβακτήριο, αλλά ο αντίκτυπος στον νοροϊό ήταν πιο έντονος. Οι εργαστηριακές αναφορές για το Campylobacter ανέκαμψαν αλλά αυτές του νοροϊού παρέμειναν χαμηλές.

Η μείωση των αναφορών για νοροϊούς συνδέθηκε σημαντικά με την περίοδο μετά τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Μαρτίου. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα για τα μοντέλα για το καμπυλοβακτήριο ήταν παρόμοια.

Ο νοροϊός επηρεάστηκε περισσότερο κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Η συνολική εκτιμώμενη μείωση ήταν 47 % έως 79 % για τον νοροϊό από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020. Η μείωση άλλαξε για το Campylobacter από 19 % σε 33 % τον Απρίλιο και από 1 % σε 7 % τον Αύγουστο.

Παράγοντες πίσω από την πτώση

Η πτώση των εργαστηριακών αναφορών για τον νοροϊό συνδέθηκε σημαντικά με αλλαγές στις πολιτικές ελέγχου των λοιμώξεων και τις προσεγγίσεις δοκιμής ιού SARS-CoV-2.

Οι εργαστηριακές δοκιμές για νοροϊό πιθανότατα επηρεάστηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απ’ ό, τι για το καμπυλοβακτήριο, λόγω της ικανότητας λήψης δειγμάτων για επιβεβαίωση εργαστηρίου και προτεραιότητα δοκιμών.

Λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ του νοροϊού και του κορωνοϊού, είναι πιθανό να υπήρξε μια πραγματική μείωση του νοροϊού, που προέκυψε από τα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης που εισήχθησαν για τον COVID-19, όπως το μεγαλύτερο πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απόσταση και η αυξημένη υγιεινή στα σπίτια περίθαλψης και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Για το Campylobacter, το κλείσιμο εστιατορίων λόγω της επιδημίας θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση της μόλυνσης, αλλά υπήρξε αυξημένη προετοιμασία φαγητού στο σπίτι.

 

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα