Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο καβούρι έχει η “απομίμηση καβουριού” ή αλλιώς σουρίμι;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο καβούρι έχει η "απομίμηση καβουριού" ή αλλιώς σουρίμι;
spot_img

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για έναν από τους πιο νόστιμους και εύκολους ουζομεζέδες, που στην κυριολεξία «μυρίζει θάλασσα» και μπορεί να εμπλουτίσει ακόμα και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Το σουρίμι ή αλλιώς απομίμηση καβουριού, δεν περιέχει καθόλου καβούρι και ακόμα και η αυθεντική συνταγή του ιαπωνικού σουρίμι, για το οποίο υπάρχει βιβλιογραφία από τον 12ο αιώνα δεν περιείχε καβούρι αλλά πολτό από ένα είδος μπακαλιάρου (Gadus chalcogrammus).

- Advertisement -

Το Surimi δημιουργήθηκε από Ιάπωνες σεφ τον 12ο αιώνα, οι οποίοι άλεθαν και αλάτιζαν τα ψάρια που είχαν απομείνει ως μέσο διατήρησης των επιπλέον αλιευμάτων τους. Στη δεκαετία του 1960, ένας Ιάπωνας χημικός ανακάλυψε ότι προσθέτοντας ζάχαρη στην παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής σουρίμι, μπορούσε να σταθεροποιήσει το προϊόν, να το παγώσει και να διατηρήσει τη διάρκεια ζωής του. Η ανακάλυψή του ξεκίνησε αυτό που είναι σήμερα μια παγκόσμια βιομηχανία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όταν άρχισε η βιομηχανική του παραγωγή εξαιτίας της δημοφιλίας του, οι εταιρείες προσαθούσαν να φτάσουν τη γεύση του αυθεντικού χρησιμοποιώντας πολύ πιο φθηνά υλικά και πολλά πρόσθετα – συμπεριλαμβανομένων μερικών που ίσως προτιμάτε να αποφύγετε –για να επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα, γεύση και σταθερότητα.

Το σουρίμι που πωλείται σήμερα στα σουπερμάρκετ συνήθως και ανάλογα με την εταιρεία, περιέχει νερό (δεύτερο πιο άφθονο συστατικό σε απομίμηση καβουριών), ψάρι Pollock, ή μπακαλιάρο ή καλαμάρι, άμυλο (πατάτας ή σιτάρι ή καλαμπόκι) πρωτεΐνη (κυρίως από το ασπράδι του αυγού αλλά και από σόγια), ζάχαρη, το πρόσθετο σορβιτόλη ή πολυσορβικά, ενισχυτικά γεύσης, κόμμεα, κόκκινες χρωστικές όπως καρμίνη, γλουταμινικά, αρώματα (τεχνητά αρώματα καβουριών) και συντηρητικά για την παράταση της διάρκειας ζωής όπως βενζοϊκό νάτριο και πολλά πρόσθετα με βάση τα φωσφορικά. Όσον αφορά την παρουσία ψαριού στο τελικό προϊόν δεν ξεπερνά συνήθως το 40%. Μάλιστα όταν αναλύθηκαν 16 προϊόντα σουρίμι που αγοράστηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία, το 25% απαριθμούσε ένα είδος ψαριού διαφορετικό από αυτό που προσδιορίστηκε με ανάλυση DNA.

Η μέθοδος παραγωγής του βιομηχανικού σουρίμι είναι και η αιτία που πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την επισήμανσή του ως «απομίμηση καβουριού» και έχει αντικατασταθεί από τον όρο «μπαστούνια θαλασσινών».

Γενικά είναι σαφώς διατροφικά κατώτερο από το ιαπωνικό σουρίμι, αλλά και από το πραγματικό καβούρι που περιέχει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα – συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, του ψευδάργυρου και του σεληνίου.  Και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο που όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας διαβάζοντας τα συστατικά του στην ετικέτα είναι γεμάτο πρόσθετα και σίγουρα δεν έχει υψηλή διατροφική αξία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα