Τα ευρήματα των εργαστηριακών δοκιμών του Öko-Test.
Τα μπουκάλια νερού και τα μπιμπερό συνοδεύουν καθημερινά τα παιδιά των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Τα προϊόντα πρέπει να είναι σταθερά, στεγανά και απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες, τουλάχιστον θεωρητικά. Οι πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών σε 19 μπουκάλια νερού από πλαστικό, ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, έρχονται να ρίξουν φως στους κινδύνους που υπάρχουν από τη χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού.
Πολλά από τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια στη δοκιμή διαφημίζουν ότι δεν περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA) και όντως τηρούν αυτή την υπόσχεση, καθώς Αυτό αποδεικνύεται από τις εργαστηριακές αναλύσεις. Τα τελευταία χρόνια, η BPA, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυκαρβονικών και επικαλύψεων κονσερβών, έχει περιπέσει σε δυσμένεια, κάτι το οποίο έχουμε αναλύσει εκτενώς και στο cibum.
Η BPA έχει απαγορευτεί στα πολυκαρβονικά μπιμπερό που προορίζονται για βρέφη και νήπια ηλικίας έως τριών ετών από το 2011. Για πολλούς γονείς, αυτό είναι ένα αποφασιστικό σημείο πώλησης. Ωστόσο, το εργαστήριο εντόπισε τη δισφαινόλη Α σε μία περίπτωση.
Οι έξι δοκιμαστές που τους ανατέθηκε να εξετάσουν τη μυρωδιά των μπουκαλιών και στην πραγματικότητα και τη γεύση του νερού που αποθηκεύεται σε αυτά, διαπίστωσαν πως ένα παιδικό επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι μύριζε τόσο αποκρουστικά που οι μισοί από τους εμπειρογνώμονες αποφάσισαν να μην δοκιμάσουν το νερό μετά το τεστ οσμής «για λόγους επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας».
Οι δοκιμαστές που επιχείρησαν να το δοκιμάσουν ούτως ή άλλως περιέγραψαν επίσης τη γεύση του νερού από το μπουκάλι ως μουχλιασμένη και πικρή. Άλλες αισθητηριακές ανωμαλίες είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την αφαίρεση βαθμών, όπως για παράδειγμα, το νερό από ορισμένα μπουκάλια είχε πικρή ή στυπτική γεύση, ενώ άλλα είχαν ακόμη και γεύση πλαστικού ή διαλύτη.
Τέλος, το εργαστήριο βρήκε κυκλοσιλοξάνες D5 και D6 στη σιλικόνη της σφράγισης ενός παιδικού μπουκαλιού. Αν και αυτές δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία, οι ενώσεις συσσωρεύονται στους οργανισμούς και θεωρούνται πολύ ανθεκτικές στο περιβάλλον. Αυτές περιλαμβάνουν την κλιματική ουδετερότητα, την οποία οι εταιρείες των δύο επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών διαφημίζουν χωρίς να την εξηγούν επαρκώς.