Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μας “χτυπήσει” το αλκοόλ

ΑρχικήΝέαΥγείαΠόσος χρόνος χρειάζεται για να μας "χτυπήσει" το αλκοόλ
spot_img

Ανακαλύψτε πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει το αλκοόλ και τους παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό απορρόφησής του.

Η διαδρομή του αλκοόλ από την κατανάλωση έως την επίδραση στον οργανισμό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας είναι το κλειδί για την απάντηση στο ερώτημα «πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει το αλκοόλ;».

Μόλις το αλκοόλ φτάσει στο στομάχι, περίπου το 20% αυτού περνάει κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να φτάσει το αλκοόλ στον εγκέφαλό σας και θα πρέπει να αισθανθείτε τις πρώτες επιδράσεις σε περίπου 10 λεπτά.

Ωστόσο, οι πλήρεις επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό σας δεν θα επιτευχθούν μέχρι και 45 λεπτά αργότερα, καθώς το υπόλοιπο αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσω του λεπτού εντέρου.

Το συκώτι σας αρχίζει να επεξεργάζεται το πρώτο σφηνάκι μετά από 20 λεπτά και χρειάζεται περίπου μία ώρα για να επεξεργαστεί ένα κανονικό ποτό. Ένα τυπικό ποτό είναι ένα σφηνάκι αποσταγμένου αλκοολούχου ποτού (όπως βότκα, ρούμι ή τεκίλα), ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα που έχει 5% αλκοόλ. Αν πιείτε περισσότερο από αυτό σε μια ώρα, μπορεί να αισθανθείτε ισχυρότερες επιδράσεις, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Αν φάγατε νωρίς το μεσημέρι, το ποτό στο happy hour θα σας χτυπήσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν τσιμπολογήσατε ένα σνακ στο δρόμο για το μπαρ. Όταν πίνετε με άδειο στομάχι, το αλκοόλ περνάει πιο γρήγορα από το πεπτικό σας σύστημα και αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ φτάνει πιο γρήγορα στο λεπτό σας έντερο. Το να έχετε κάτι στο στομάχι σας μπορεί να επιβραδύνει την επίδραση του αλκοόλ στο σώμα σας.

Το τι πίνετε μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά στο πόσο γρήγορα σας επηρεάζει το αλκοόλ. Χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να πιείτε μια μπύρα, οπότε αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επίδραση του, ενώ από την άλλη, πίνοντας ένα σφηνάκι, θα νιώσετε λίγο πιο γρήγορα ζαλισμένοι. Οι φυσαλίδες στη σαμπάνια ή σε ένα ανάμεικτο ποτό μπορούν επίσης να επιταχύνουν την επίδραση του αλκοόλ.

Η σύνθεση του σώματός σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσος χρόνος χρειάζεται για να σας επηρεάσει το αλκοόλ. Οι άνθρωποι που ζυγίζουν λιγότερο έχουν λιγότερο αίμα και νερό στον οργανισμό τους, οπότε αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση αλκοόλ στον οργανισμό τους είναι υψηλότερη με το ίδιο ποτό από κάποιον που ζυγίζει περισσότερο.

Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι με περισσότερους μυς έχουν περισσότερο νερό στο σύστημά τους για να αραιώσουν το αλκοόλ στο αίμα τους και οι άνθρωποι με υψηλότερο σωματικό λίπος θα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο σύστημά τους μετά την κατανάλωση. Οι γυναίκες τείνουν να μεταβολίζουν το αλκοόλ λίγο πιο αργά από τους άνδρες, επειδή δεν παράγουν τόσο πολύ ένα ένζυμο που διασπά το αλκοόλ.

Για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε μία έξοδο, επιλέξτε ποτά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταναλωθούν, όπως μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί. Τα σφηνάκια θα χτυπήσουν τον οργανισμό σας πολύ γρήγορα και θα σας βάλουν στον πειρασμό να πιείτε ένα συνοδευτικό ποτό. Επίσης, τώρα που οι μη αλκοολούχες μπύρες και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι πιο εύκολα διαθέσιμα, μπορείτε να τα δοκιμάσετε στην επόμενη κοινωνική σας συγκέντρωση. Τείνουν επίσης να έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα αλκοολούχα.

Επιπλέον, θυμηθείτε να φάτε κάτι για να γεμίσετε το στομάχι σας αν ξέρετε ότι πρόκειται να πιείτε αλκοόλ. Αν αισθάνεστε αγχωμένοι ή εξαντλημένοι, να γνωρίζετε ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στο μυαλό και το σώμα σας. Θα πρέπει επίσης να ρίξετε μια καλή ματιά στα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής σας, επειδή το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες ή να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα λειτουργούν στο σώμα σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.

Σήμα κινδύνου από ερευνητές: Βλαβερά τα τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμό “περισσότερης πρωτεΐνης”

Επιστημονική έρευνα για το πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που γράφουν ότι περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη.

Lidl: Αποκαλύφθηκε η αιτία ανάκλησης του δημοφιλούς Χριστουγεννιάτικου γλυκού

Οι αρχές της Δανίας αποκάλυψαν την αιτία ανάκλησης των σοκολατένιων χριστουγεννιάτικων γλυκών που έχει προκαλέσει πανικό στους Έλληνες γονείς.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο