Η βιωσιμότητα και η ηθική έχουν την τιμητική τους και στη γαστρονομία.
H βιωσιμότητα γίνεται σταδιακά απόλυτη προτεραιότητα για τη βιομηχανία τροφίμων και εστίασης. Και η Michelin αποφασίζει να επιβραβεύσει την προσπάθεια των εστιατορίων, απονέμοντάς τους ένα ξεχωριστό βραβείο, πιο συγκεκριμένα, ένα αστέρι.
Το λεγόμενο Πράσινο Αστέρι Michelin (Michelin Green Star) είναι ένα ετήσιο βραβείο που αναδεικνύει τα εστιατόρια στην πρώτη γραμμή του κλάδου όσον αφορά τις βιώσιμες πρακτικές τους.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο Michelin Guide, με το βραβείο αυτό θα τιμώνται οι επιχειρήσεις που θεωρούνται «υπεύθυνες τόσο για τα ηθικά όσο και για τα περιβαλλοντικά τους πρότυπα και συνεργάζονται με βιώσιμους παραγωγούς και προμηθευτές για να αποφύγουν τα απόβλητα και να μειώσουν ή ακόμα και να αφαιρέσουν πλαστικά και άλλα μη ανακυκλώσιμα υλικά από την αλυσίδα εφοδιασμού τους».
Φυσικά, όμως, δεν αρκεί η βιωσιμότητα από μόνη της για τη βράβευση, καθώς οι οικολογικές πρακτικές πρέπει να συνοδεύονται πάντα από τη μοναδική γεύση των πιάτων του κάθε εστιατορίου.
Αν αναρωτιέστε τι καθιστά ένα εστιατόριο κατάλληλο για μια υποψηφιότητα για το πολυπόθητο Πράσινο Αστέρι Michelin, μπορεί να συμμετέχει οποιοδήποτε εστιατόριο στον Οδηγό, το οποίο κάνει κάτι μοναδικό για τη βιωσιμότητα.
Κάποια εστιατόρια, για παράδειγμα εφαρμόζουν το farm to fork συνεργαζόμενα απευθείας με καλλιεργητές, αγρότες και ψαράδες. Ή μπορεί να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα διαχειριζόμενα σωστά τα απορρίμματά τους. Επίσης, ένας άλλος παράγοντας είναι η στάση μιας επιχείρησης σε ζητήματα που σχετίζονται με τη δεοντολογία, καθώς και να συνεισφέρουν σε τοπικά, εθνικά ή παγκόσμια φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά έργα.
Το Michelin Green Star συνιστά θεσμό από το 2020 και μόλις από τον πρώτο χρόνο που καθιερώθηκε έχει τιμήσει συνολικά 23 εστιατόρια, αλλά όλα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.