Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γυμναστική : To παντζάρι αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓυμναστική : To παντζάρι αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη
spot_img

Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τα ροφήματα κρεατίνης.

Της Δέσποινας Χάρου

Ευχάριστα είναι τα νέα γι ́αυτούς που πριν την προπόνηση καταναλώνουν ένα ρόφημα κρεατίνης, για να βελτιώσουν την αντοχή και τη μυϊκή τους δύναμη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πιο οικονομική λύση, που προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα νέων ανδρών, διαπιστώθηκε πως ο χυμός παντζαριών αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη, επιτρέποντάς στο σώμα να σηκώνει μεγαλύτερα βάρη, σε περισσότερες επαναλήψεις.

Λαχανικά όπως το παντζάρι, το σπανάκι, το ραπανάκι, είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, χημικές ουσίες που ενισχύουν το οξυγόνο και το αίμα σε όλο το σώμα και έχουν συνδεθεί με αυξημένη αντοχή. Ο καφές είναι άλλο ένα αποτελεσματικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που προσφέρει στον οργανισμό μεγαλύτερη ενέργεια.

Στην μελέτη που πραγματοποίησαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Physiologica, συμμετείχαν δέκα υγιείς άνδρες στην ηλικία των 20. Τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε νιτρικά άλατα για τρεις ημέρες πριν ξεκινήσουν το πείραμα, όπως η αποφυγή των φυλλωδών λαχανικών που αναφέραμε παραπάνω. Έπειτα αφού χωρίστηκαν σε δυο
ομάδες, οι μισοί λάμβαναν ένα ρόφημα πλούσιο σε νιτρικά άλατα πριν από την προπόνηση, (χυμό
παντζαριού) ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν ένα ρόφημα placebo (εικονικό φάρμακο). Οι δυο ομάδες δεν γνώριζαν τι τους είχε δοθεί και δεν ήταν σε θέση να το διακρίνουν.

Στη συνέχεια -σύμφωνα με την Daily Mail– οι νέοι αφού έκαναν προθέρμανση, μετά από τρεις ώρες έκαναν μία και μοναδική άσκηση ποδιών. Η άσκηση ήθελε τους συμμετέχοντες να συσπούν τον τετρακέφαλο μυ που βρίσκεται στο μηρό για 60 επαναλήψεις ενώ το άλλο πόδι βρισκόταν προσαρτημένο στο μοχλό μιας μηχανής. Έπρεπε να κάνουν την άσκηση χωρίς να κινήσουν καθόλου το σταθερό πόδι. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς παλμούς, οι ερευνητές μέτρησαν τη δύναμη που ασκούν οι μύες όταν συσπώνται, και ανακάλυψαν πως αυτοί που είχαν πιει το χυμό παντζάρι είχαν 7% μεγαλύτερη ροπή.

Συλλέχθηκαν επίσης βιοψίες μυών από το πόδι μετά την κατανάλωση του ποτού, και πριν και μετά την άσκηση για να ελεγχθούν τα επίπεδα νιτρικών στον ιστό. Οι επιστήμονες βρήκαν υψηλότερα επίπεδα νιτρικών στους μύες των συμμετεχόντων που είχαν πιει το ρόφημα νιτρικών σε σύγκριση με τους άλλους.

Στο σώμα, τα νιτρικά άλατα μπορούν να βοηθήσουν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ενισχύοντας την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στους μύες. Η Δρ Barbara Piknova, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη παρέχει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις
ότι τα επίπεδα νιτρικών στους μύες είναι σημαντικά για την απόδοση της άσκησης, πιθανώς ενεργώντας ως πηγή νιτρικού οξειδίου. «Αυτά τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για το πεδίο άσκησης, αλλά πιθανώς και για άλλους ιατρικούς τομείς, όπως εκείνους που στοχεύουν νευρομυϊκές και μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια νιτρικού οξειδίου».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα