Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρέπει να χαλαρώσουν οι κανόνες της ΕΕ για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT);

ΑρχικήΝέαΠρέπει να χαλαρώσουν οι κανόνες της ΕΕ για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT);
spot_img

Η πρόταση της ΓΔ SANTE σχετικά με την χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) αναμένεται τον Ιούλιο.

Oλοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία της πρότασης της υπηρεσίας της Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων, ΓΔ SANTE, σχετικά με την χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT), που αναμένεται τον Ιούλιο.

Οι γονιδιωματικές τεχνικές περιλαμβάνουν πολλές μεθόδους για την τροποποίηση του DNA των τροφίμων. Αυτές εν προκειμένου εξυπηρετούν στην δημιουργία τροφών πιο ανθεκτικών στις προκλήσεις που έρχονται, όπως η ανοχή στην ξηρασία και τα παράσιτα.

Μέχρι τώρα, υπάρχει ένας διχασμός γύρω από το αν πράγματι οι κανόνες πρέπει να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις NGT, με την κάθε πλευρά να φέρει και τα επιχειρήματά της.

Όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες πρέπει να αξιοποιηθούν ενόψει της κλιματικής αλλαγής

Ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Norbert Lins, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας κανονισμός που θα επιτρέπει την υπεύθυνη χρήση νέων τεχνικών αναπαραγωγής για την επίτευξη καινοτομιών στον τομέα της διατροφής είναι απαραίτητος, ειδικά με τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν πλέον στα φυρά. Τόνισε, ωστόσο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό μέσο Euractiv, ότι η προφύλαξη είναι το παν, εννοώντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τον πιθανοί κίνδυνοι για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, ο Lins πιστεύει πως η νομοθετική πρόταση θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να «αγκαλιάζεται» η νέα τεχνολογία χωρίς περιττούς περιορισμούς στη γεωργία, που πρέπει μελλοντικά να προστατευτεί έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Σύμμαχος στην απόδειξη ότι αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί πράγματι να αποφέρει οφέλη και για τους αγρότες μειώνοντας το κόστος τους και για το περιβάλλον και την ανάγκη για φυτοφάρμακα είναι και ένα έργο της Γερμανική Ομοσπονδία Φυτικής Καινοτομίας, που ξεκίνησε από το 2020 και συνιστά το πρώτο συλλογικό πρότζεκτ που ασχολείται με τα NGT στην Ευρώπη. Σε αυτό αναπτύσσονται είδη σιταριού με αντοχή απέναντι στους μύκητες, με τη συνεργασία μικρομεσαίων εταιρειών.

Τι γίνεται με τη συμβατότητα στη βιολογική γεωργία;

Στους αντιπάλους της χαλάρωσης του κανονισμού κατατάσσεται η γεωργική υπηρεσία της Επιτροπής ΓΔ AGRI, που έχει πολλές αμφιβολίες για τις NGT, όπως για παράδειγμα το αν είναι συμβατές με τον βιολογικό τομέα.

Σε αυτό ο Lins επεσήμανε πάλι στο Euractiv ότι υπάρχουν επίσης άνθρωποι στο βιολογικό τομέα που ισχυρίζονται ότι οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο