Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσδοκίες και στόχοι των καταναλωτών για το 2025 – Μεγάλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Purdue

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠροσδοκίες και στόχοι των καταναλωτών για το 2025 - Μεγάλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Purdue
spot_img

Έρευνα σε 1.200 καταναλωτές έδειξε ελλείψεις τροφίμων στα ράφια των σουπερμάρκετ το 2024 σε ποσοστό 9,5%.

Οι καταναλωτές ανέφεραν ποσοστό εκτός αποθέματος, δηλαδή ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ 9,5% για τα τρόφιμα το 2024. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε από 12,3% το 2023 και 19,3% το 2022, σύμφωνα με την Έκθεση Consumer Food Insights (CFI) Δεκεμβρίου 2024 .

Η αναφορά που βασίζεται σε έρευνα από  το Κέντρο Ανάλυσης και Βιωσιμότητας Ζήτησης Τροφίμων (CFDAS) του Πανεπιστημίου Purdue, που αξιολογεί τις δαπάνες τροφίμων, την ικανοποίηση και τις αξίες των καταναλωτών, την υποστήριξη των γεωργικών πολιτικών και των επισιτιστικών πολιτικών και την εμπιστοσύνη στις πηγές πληροφοριών. Οι ειδικοί του Purdue διεξήγαγαν και αξιολόγησαν την έρευνα, η οποία περιελάμβανε 1.200 καταναλωτές σε όλες τις ΗΠΑ.

«Γεγονότα όπως η γρίπη των πτηνών, νέες γεωπολιτικές συγκρούσεις, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της πανδημίας και η άνοδος του πληθωρισμού των τροφίμων το 2022 επηρέασαν σημαντικά την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης,  Joseph Balagtas , καθηγητής στο Purdue και διευθυντής του CFDAS.

«Η μείωση του μέσου ετήσιου αποθέματος δείχνει λιγότερη αστάθεια το περασμένο έτος και υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων μας».

Οι στόχοι των καταναλωτών για το 2025

Στην τελευταία έρευνα, η CFDAS ρώτησε τους καταναλωτές σχετικά με τα διατροφικά τους σχέδια για το νέο έτος. Η νέα έκθεση κάνει επίσης μια αναδρομή στις τάσεις των καταναλωτών του 2024, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων εκτός αποθέματος και των τροφίμων που οι άνθρωποι έχουν περιορίσει στη διατροφή τους.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες δήλωσαν ότι έχουν ένα στόχο που σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη διατροφή μέχρι το 2025. Οι περισσότερες αποφάσεις επικεντρώθηκαν στον περιορισμό ή την αύξηση της πρόσληψης τροφών όπως η ζάχαρη και τα λαχανικά, αντίστοιχα. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση την αυτοαναφερόμενη γενική υγεία: εξαιρετική/πολύ καλή, καλή και δίκαιη/κακή.

«Τα δύο τρίτα των καταναλωτών με στόχους έχουν κίνητρα να βελτιώσουν την υγεία τους και λίγο λιγότεροι από τους μισούς έχουν κίνητρο να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν την εμφάνισή τους», είπε ο Balagtas. «Οι καταναλωτές που έχουν εξαιρετική ή πολύ καλή υγεία είναι πιο πιθανό να παρακινηθούν για λόγους που δεν σχετίζονται με την προσωπική τους υγεία». Αυτοί οι λόγοι περιλαμβάνουν το να βοηθήσουμε άλλους με την υγεία τους, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της οικογένειας ή των φίλων ή να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Παρόμοια με τα ευρήματα του περασμένου έτους, οι περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη υγιεινών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών και νερού. Λιγότεροι καταναλωτές σχεδιάζουν να κάνουν αλλαγές στην κατανάλωση ορισμένων βασικών τροφίμων και ποτών όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, ο καφές και το τσάι.

Φάρμακα απώλειας βάρους

Νέες ερωτήσεις τον περασμένο μήνα εμπίπτουν επίσης στο θέμα της υγείας και της δίαιτας, καθώς οι ερευνητές του CFDAS διερεύνησαν τη χρήση των φαρμάκων GLP-1 για απώλεια βάρους και τον αντίκτυπό τους στη δαπάνη, τις προτιμήσεις και την ικανοποίηση των καταναλωτών τροφίμων. Τα φάρμακα GLP-1 χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο διαβήτης, αλλά έχουν γίνει δημοφιλή για την απώλεια βάρους.

Περίπου το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είτε έχει πάρει είτε παίρνει επί του παρόντος φάρμακα GLP-1. Ένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων είναι η μείωση της όρεξης. Πράγματι, οι καταναλωτές αναφέρουν μείωση της ποσότητας των τροφίμων που αγοράζουν κατά τη λήψη των φαρμάκων. Προηγούμενη έρευνα  είχε δείξει την ίδια τάση στις δαπάνες των νοικοκυριών για τρόφιμα όταν τουλάχιστον ένα άτομο στο νοικοκυριό χρησιμοποιεί ένα φάρμακο GLP-1. Οι καταναλωτές αναφέρουν επίσης ότι αγοράζουν πιο υγιεινά τρόφιμα και τρώνε λιγότερο έξω ως αποτέλεσμα αυτών των φαρμάκων.

Άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης

Ο δείκτης βιώσιμων αγορών τροφίμων επέστρεψε στον ιστορικό μέσο όρο των 69/100 τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Elijah Bryant, αναλυτής έρευνας στο CFDAS και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Ο δείκτης παρέμεινε σταθερός σε όλους τους μήνες του CFI, δείχνοντας ότι η βιώσιμη συμπεριφορά των καταναλωτών παρέμεινε σχετικά ίδια με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Bryant.

Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι είχαν άριστη υγεία τείνουν να σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη (73) από εκείνους που λένε ότι η υγεία τους είναι κακή (63). «Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των ομάδων εντοπίζεται στον υποδείκτη διατροφής, ο οποίος επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ των αποφάσεων αγοράς τροφίμων που θεωρούνται υγιεινές – όπως η αποφυγή τροφίμων με “άδειες θερμίδες” και η αγορά διαφορετικών τροφίμων – και της προσωπικής υγείας», είπε ο Bryant.

Η μέση ετήσια δαπάνη τροφίμων το 2024 ήταν 193 $ την εβδομάδα, από 187 $ την εβδομάδα το 2023 και 178 $ την εβδομάδα το 2022. Με την αύξηση των τιμών των τροφίμων τα τελευταία δύο χρόνια, οι καταναλωτές πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα στο παντοπωλείο για το συνηθισμένο τους καλάθι των αγαθών.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος αυξήθηκαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο. Η πιο πρόσφατη έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή εκτιμά τον ετήσιο πληθωρισμό των τροφίμων σε 2,4%, επίσης αυξημένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.

Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο στο 14%. Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι υψηλότερη μεταξύ των καταναλωτών με κακή ή δίκαιη υγεία (26%), σε σύγκριση με τους καταναλωτές με καλή υγεία (12%) ή καλύτερα (8%).

«Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της συσχέτισης μεταξύ εισοδήματος και υγείας, καθώς όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα τείνουν να έχουν πιο εύκολο χρόνο να προσφέρουν επαρκή διατροφικά τρόφιμα», είπε ο Μπράιαντ. Η κατεύθυνση αυτής της σχέσης μπορεί να είναι αμφίδρομη, όπως υποδεικνύεται από προηγούμενη έρευνα .

«Όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα είναι πιο επιρρεπείς στην επισιτιστική ανασφάλεια και είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη υγεία. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη την εργασία για να κερδίσετε αρκετό εισόδημα για να αγοράσετε καλά τρόφιμα, δημιουργώντας έναν βρόχο αρνητικής ανατροφοδότησης», είπε. Οι καταναλωτές με άριστη ή πολύ καλή υγεία αναφέρουν επίσης ότι ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων για στοιχεία σχετικά με τη διατροφή, τις φυσικές ή καθαρές ετικέτες, την προέλευση, τα συστατικά και τον τρόπο παραγωγής του τροφίμου πιο συχνά από τους καταναλωτές με χειρότερη υγεία.

Η νέα έρευνα δείχνει περαιτέρω ότι η συνολική κατεύθυνση και το μέγεθος των μέσων βαθμολογιών εμπιστοσύνης μεταξύ των πέντε λιγότερο και πιο αξιόπιστων πηγών πληροφοριών σχετικά με υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα έχει ταλαντευτεί ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου. Οι εταιρείες φαστ φουντ τείνουν να σημειώνουν χαμηλές βαθμολογίες στον δείκτη, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και οι πρωτοβάθμιοι γιατροί σημειώνουν υψηλά σκορ.

«Με την επικείμενη αλλαγή στις προεδρικές διοικήσεις το 2025, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ή εάν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε αυτούς τους κυβερνητικούς οργανισμούς αλλάξει ή εάν οι καταναλωτές παραμένουν σίγουροι για τις πληροφορίες από αυτές τις πηγές, πολλές από τις οποίες πιθανότατα θα είναι υπό νέα ηγεσία, τους επόμενους μήνες», είπε ο Μπράιαντ.

Το Κέντρο Ανάλυσης Ζήτησης και Αειφορίας Τροφίμων αποτελεί μέρος των  Επόμενων Κινήσεων του Purdue στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων  και χρησιμοποιεί καινοτόμες αναλύσεις δεδομένων που μοιράζονται μέσω φιλικών προς τον χρήστη πλατφορμών για τη βελτίωση του συστήματος τροφίμων.

Σχετικά με το Purdue Agriculture

Το Κολλέγιο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Purdue είναι ένα από τα κορυφαία κολέγια στον κόσμο των επιστημών της γεωργίας, των τροφίμων, της ζωής και των φυσικών πόρων. Το κολέγιο έχει δεσμευτεί να προετοιμάζει τους μαθητές να κάνουν τη διαφορά σε όποια σταδιοδρομία ακολουθούν. απλώνοντας τα σύνορα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε λύσεις σε ορισμένες από τις πιο πιεστικές παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές προκλήσεις μας· και, μέσω του Purdue Extension και άλλων προγραμμάτων δέσμευσης, εκπαίδευση των κατοίκων της Ιντιάνα, του έθνους και του κόσμου για τη βελτίωση της ζωής και των μέσων διαβίωσής τους. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Purdue Agriculture, επισκεφτείτε αυτόν  τον ιστότοπο .

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Purdue  

Το Πανεπιστήμιο Purdue είναι ένα δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα που επιδεικνύει αριστεία σε κλίμακα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα 10 κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια και με δύο κολέγια στα τέσσερα πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Purdue ανακαλύπτει και διαχέει τη γνώση με ποιότητα και σε κλίμακα που δεν ανταποκρίνεται σε καμία. Περισσότεροι από 105.000 φοιτητές σπουδάζουν στο Purdue σε διάφορες μεθόδους και τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 50.000 αυτοπροσώπως στην πανεπιστημιούπολη του West Lafayette. Δεσμευμένη στην οικονομική προσιτότητα και την προσβασιμότητα, η κύρια πανεπιστημιούπολη του Purdue έχει παγώσει τα δίδακτρα 13 συνεχόμενα χρόνια. Δείτε πώς το Purdue δεν σταματά ποτέ στην επίμονη επιδίωξη του επόμενου γιγαντιαίου άλματος — συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ολοκληρωμένης αστικής πανεπιστημιούπολης στην Ινδιανάπολη, του Mitch Daniels School of Business, Purdue Computes και της πρωτοβουλίας One Health — στη διεύθυνση  https://www.purdue.edu/ πρόεδρος/στρατηγικές-πρωτοβουλίες .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φίδια σε ελαιόδεντρα σε γλάστρες

Έντομα, μύκητες, ερπετά, αράχνες και διάφορα γεωργικά παράσιτα μεταφέρονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο με καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια. 

Ποιο παιδί αγαπούν περισσότερο οι γονείς – Ευρήματα μελέτης

Η ευνοιοκρατία των γονέων δεν είναι μύθος, αλλά μία πραγματικότητα με επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία των "αδικημένων" παιδιών.

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα