Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Μην ανακατεύεται ΠΟΤΕ χλωρίνη με ξύδι για καθαριότητα ή σε κήπους

ΑρχικήΝέαΠροσοχή: Μην ανακατεύεται ΠΟΤΕ χλωρίνη με ξύδι για καθαριότητα ή σε κήπους
spot_img

203 δηλητηριάσεις από τις τοξικές αναθυμιάσεις στη Γαλλία και οι μισές χρειάστηκαν νοσηλεία.

Λόγω των απαγορεύσεων στην πώληση πολλών ζιζανιοκτόνων στο ευρύ κοινό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να φτιάχνουν τα δικά τους προϊόντα. Επίσης από την ανάμιξη χλωρίνης με ξύδι προκύπτει και ένα οικιακό καθαριστικό το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί για να καθαρίζουν το σπίτι τους. Ωστόσο, η ανάμειξη ορισμένων συστατικών όπως η χλωρίνη και το ξύδι μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που μερικές φορές απαιτεί νοσηλεία. Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ANSES και τα κέντρα δηλητηριάσεων εκδίδουν προειδοποίηση σχετικά με αυτήν την επικίνδυνη πρακτική.

Η ανάμειξη του λευκαντικού χλωρίου, το οποίο περιέχει υποχλωριώδες νάτριο, με οποιοδήποτε τύπο οξέος όπως το ξύδι, δημιουργεί αέριο χλώριο, μια επικίνδυνη χημική ουσία που είναι θανατηφόρα σε υψηλούς όγκους.

Σύμφωνα με την ANSES από το 2019, πολλά ζιζανιοκτόνα έχουν απαγορευτεί να πωλούνται στο ευρύ κοινό λόγω της τοξικότητάς τους για την υγεία και το περιβάλλον, και ως εκ τούτου τα προϊόντα αυτά έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων. Στερημένοι από τα προϊόντα που είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν, ορισμένοι καταναλωτές, αγρότες, ή οικιακοί κηπουροί στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται στο διαδίκτυο. Ορισμένα από αυτά συνιστούν τη χρήση λευκαντικού, ξιδιού ή υδροχλωρικού οξέος, τα οποία είναι όλα φθηνά, καθημερινά προϊόντα.

Μια επικίνδυνη πρακτική που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία

Ο συνδυασμός χλωρίνης και ξιδιού (ή άλλου οξέος) απελευθερώνει αέριο χλώριο, το οποίο είναι τοξικό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων , υπήρξαν πάνω από 6.000 περιστατικά έκθεσης σε αέριο χλώριο στις ΗΠΑ το 2016. Λίγο πάνω από το ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων προκλήθηκαν από άτομα που αναμείγνυαν οικιακές χημικές ουσίες όπως χλωρίνη και ξύδι.

Στη Γαλλία ενώ μόνο ένα κρούσμα δηλητηρίασης καταγράφηκε από τα γαλλικά κέντρα δηλητηριάσεων από το 2002 έως το 2013, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 203 από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση χρήσης ορισμένων ζιζανιοκτόνων από το ευρύ κοινό το 2019.

Το πιο συχνά παρατηρούμενο σύμπτωμα ήταν ο βήχας, πιο συχνά σε συνδυασμό με δυσκολία στην αναπνοή ή ερεθισμό του αυτιού, της μύτης ή του λαιμού. Σχεδόν τα μισά από τα θύματα της έκθεσης χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη και από τους πέντε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, οι τρεις έκαναν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, οι αναθυμιάσεις αερίου χλωρίου που δημιουργούνται από την ανάμειξη χλωρίνης και ξιδιού μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, δυσκολία στην αναπνοή και πονοκεφάλους.

Το CDC αναφέρει ότι τα κοινά συμπτώματα της αναπνοής στο χλώριο περιλαμβάνουν επίσης:

  • Θολή όραση
  • Τραυματισμοί του δέρματος παρόμοιοι με κρυοπαγήματα
  • Βήχας
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Συριγμός ή δύσπνοια
  • Κάψιμο στη μύτη, τα μάτια ή το λαιμό

Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που είναι εγκεκριμένα για χρήση σε κήπους

Για τον περιορισμό των κινδύνων δηλητηρίασης, η ANSES και τα κέντρα δηλητηριάσεων συνιστούν τη χρήση μόνο προϊόντων που φέρουν την ένδειξη « Εξουσιοδοτημένο για χρήση σε κήπους  ». Αυτά περιλαμβάνουν τα λεγόμενα προϊόντα βιοελέγχου , προϊόντα που περιγράφονται ως χαμηλού κινδύνου, όπως ο φωσφορικός σίδηρος για τον έλεγχο των γυμνοσάλιαγκων και προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιολογική γεωργία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα