ΑρχικήΝέαΠρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις - Για διασυρμό των εταιρειών κάνει λόγο ο...

Πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις – Για διασυρμό των εταιρειών κάνει λόγο ο ΣΕΛΠΕ

3 λεπτά ανάγνωσης

Η θέση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, για την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις λιανικής.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με την επιβολή προστίμων σε εταιρίες της λιανικής.

- Advertisement -

Όπως σημειώνεται, στον ΣΕΛΠΕ ανήκουν εταιρίες λιανικής που γνωρίζει ο κόσμος με το όνομά τους. «Είναι εταιρίες πολύ υγιείς και αξιόπιστες απέναντι σε κάθε συνεργαζόμενο μέρος και που λόγω του μεγέθους τους, ελέγχονται με το “μικροσκόπιο”‘από κάθε οργανισμό, κυβερνητικό ή μη, με κάθε πιθανό λάθος τους να μεγεθύνεται αμέσως στα social media.Αυτές όμως οι επιχειρήσεις, παρόλο που αποτελούν το 20% των οργανισμών που καταβάλλουν το 80% των φόρων και που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού μας εργατικού δυναμικού, τείνουν να είναι εύκολοι στόχοι».

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής :

- Advertisement -

Πρώτον, κάθε έλεγχος έχει απόλυτο νόημα να συμβαίνει και είναι καλοδεχούμενος.

Δεύτερον, κάθε παράβαση, έχει απόλυτο νόημα να έχει κυρώσεις.

- Advertisement -

Αλλά:

Κάθε παράβαση οφείλει να έχει αντίστοιχου επιπέδου ποινή:

Όταν για παράδειγμα ελέγχονται, από τον Ιούλιο του 2024, πάνω από δέκα χιλιάδες προϊόντα σε καθημερινό επίπεδο και εντοπίζεται στο σύνολό τους ένα (1) μοναδικό προϊόν με παρατυπία στην αρχική του τιμή, είναι τουλάχιστον υπερβολικό να αποδίδεται μια ποινή έως 500.000 ευρώ, ιδιαίτερα όταν το συγκεκριμένο προϊόν, σε όλη αυτή την περίοδο, έχει κάνει μηδέν ευρώ σε πωλήσεις.

Επίσης, ο επώνυμος διασυρμός υγιών ελληνικών εταιριών, για μια τέτοιου επιπέδου παρατυπία, είναι μια αμφιλεγόμενη τακτική. Μπορεί να επιφέρει πολιτικό επικοινωνιακό αποτέλεσμα, αλλά θίγει χρόνια δουλειάς χιλιάδων ανθρώπων και θρυμματίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο υγιές ελληνικό εμπόριο, αφήνοντας το παραεμπόριο να λειτουργεί ανενόχλητο στις σκιές.

Τρίτον, η έγκαιρη ενημέρωση αποτελεί μέρος κάθε επαγγελματικού κώδικα ηθικής. Δεν είναι σωστό, μια εταιρία να ενημερώνεται ότι μια κυβερνητική αρχή θεωρεί ότι έχει κάνει παράβαση, πρώτα από τους δημοσιογράφους και μετά από την αρχή, όπως μας επισήμαναν οι εταιρίες – μέλη.

Τέλος, στο εμπόριο υπάρχουν κάποια μεγάλα ορόσημα. Το μεγαλύτερο αυτών, είναι η Black Friday. Το να γίνεται εθνική πολιτική είδηση η λάθος αρχική τιμή σε δύο καλλυντικά και δύο υποδήματα, την ημέρα που όλο το ελληνικό εμπόριο περιμένει να αναστηλωθεί από μια δύσκολη χρονιά, δεν είναι χρήσιμο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

«Εμείς ως ΣΕΛΠΕ καλούμε τις αρμόδιες αρχές για να συμβάλουμε στην καλύτερη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε ο νόμος να επιβάλλεται, αλλά και οι κανόνες επιβολής του να είναι δίκαιοι. Εν κατακλείδι, κάθε σωστή εταιρία είναι υπέρ των ελέγχων. Κάθε μια από τις εταιρίες λιανικής στηρίζει το κυβερνητικό έργο εξασφάλισης των κανόνων και θα είμαστε όλοι στο πλευρό της Πολιτείας, υποστηρίζοντάς την στην υλοποίηση των πολιτικών της. Αυτό που μόνο χρειαζόμαστε, είναι μια ηθική και δίκαιη μεταχείριση» αναφέρεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα