Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόστιμο σε κρεοπωλείο στην Αργυρούπολη για τον κιμά

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠρόστιμο σε κρεοπωλείο στην Αργυρούπολη για τον κιμά
spot_img

Θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών το υπόλειμμα σε μηχανές κοπής.

Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».

Αυτό, διότι ο κιμάς ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων και όλα τα ευπαθή τρόφιμα, εάν παραμείνουν εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλή. Σύμφωνα με μελέτες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τα παθογόνα βακτήρια -τα οποία προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις- στο ωμό κρέας μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες. Οι περισσότερες από τις ασθένειες από κιμά προέρχονται από το E. coli που παράγει τοξίνες Shiga  (STEC). Τα STEC παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας ισχυρής τοξίνης που προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται αιμορραγική κολίτιδα και μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.

Ωστόσο οι επιθεωρητές της περιφέρειας Αττικής εντοπίζουν πολύ συχνά καταστήματα σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία να παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα.

Τελευταία περίπτωση αφορά σε κρεοπωλείο στην Αργυρούπολη όπου οι επιθεωρητές βρήκαν στη μηχανή κοπής, κιμά βάρους 185gr δηλαδή υπέρβαση του νόμιμου ορίου κατά 85%. Στο κρεοπωλείο επιβλήθηκε πρόστιμο 500€. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο