Θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών το υπόλειμμα σε μηχανές κοπής.
Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».
Αυτό, διότι ο κιμάς ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων και όλα τα ευπαθή τρόφιμα, εάν παραμείνουν εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλή. Σύμφωνα με μελέτες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τα παθογόνα βακτήρια -τα οποία προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις- στο ωμό κρέας μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες. Οι περισσότερες από τις ασθένειες από κιμά προέρχονται από το E. coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC). Τα STEC παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας ισχυρής τοξίνης που προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται αιμορραγική κολίτιδα και μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.
Ωστόσο οι επιθεωρητές της περιφέρειας Αττικής εντοπίζουν πολύ συχνά καταστήματα σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία να παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα.
Τελευταία περίπτωση αφορά σε κρεοπωλείο στην Αργυρούπολη όπου οι επιθεωρητές βρήκαν στη μηχανή κοπής, κιμά βάρους 185gr δηλαδή υπέρβαση του νόμιμου ορίου κατά 85%. Στο κρεοπωλείο επιβλήθηκε πρόστιμο 500€. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.