Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
26.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε κοτόπουλο που πωλείται στη Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε κοτόπουλο που πωλείται στη Ελλάδα
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από τη Ρουμανία για Salmonella σε κοτόπουλο που πωλείται σε οκτώ χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αν και το Σαββατοκύριακο το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) δεν δημοσιεύει ενημερώσεις, σήμερα, παραδόξως αναρτήθηκε μία ενημέρωση που αφορά και στην Ελλάδα.

Οκτώ χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βιετνάμ) ενημερώθηκαν για πιθανό κίνδυνο από φτερούγες και στήθος κοτόπουλου που παράγεται στη Ρουμανία και είναι μολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό σαλμονέλα (Salmonella infantis).

Η σαλμονέλα εντοπίστηκε μετά από εσωτερικό έλεγχο της ίδιας της εταιρείας το όνομα της οποίας δεν κοινοποιήθηκε στο RASFF ούτε και η μάρκα του προϊόντος, πράγμα που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα μικρά παιδιά, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και εκείνοι των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από σαλμονέλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα θα αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση. Η σαλμονέλωση, διαρκεί συνήθως τέσσερις έως επτά ημέρες και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία.

Τα περισσότερα άτομα με σαλμονέλωση εμφανίζουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις σαλμονέλωσης μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους, πονοκεφάλους, λήθαργο, εξάνθημα, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί θανατηφόρο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα