H Ελλάδα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών κινδυνεύουν από φτώχεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά γεύμα που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα.
Το 2023, το 9,5% του πληθυσμού της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα που περιείχε κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο για χορτοφάγους κάθε δεύτερη μέρα, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με το 2022 (8,3%) σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Επιπλέον, εστιάζοντας στα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια το 2023, το μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ ήταν 22,3%, υποδηλώνοντας αύξηση 2,6 π.μ. σε σύγκριση με το 2022 (19,7%). Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (45,7%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (44,9%) και τη Βουλγαρία (40,2%). Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 38,2. Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,2%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (5,0%) και την Πορτογαλία (5,9%).
Στην ΕΕ, η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια όσον αφορά την παροχή ενός κατάλληλου γεύματος ήταν 12,8 π.μ. Σε επίπεδο χώρας, η Ουγγαρία ανέφερε τη μεγαλύτερη διαφορά με 30,2 π.μ., ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (27,9 π.μ. ) και την Ελλάδα (27,3 μ.μ.). Αντίθετα, η Σουηδία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ανέφεραν τις μικρότερες διαφορές, όλες κάτω από 4,0 π.μ.
Η ικανότητα να πληρώνει κανείς ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα είναι μεταξύ των στοιχείων που παρατηρούνται σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης . Αυτός είναι ένας από τους βασικούς δείκτες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων – Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων δεικτών .