Λουκέτο στο εστιατόριο που ευθύνεται για 37 τροφικές δηλητηριάσεις και 9 νοσηλείες
Άλλο ένα περιστατικό μαζικής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα σε πολυτελές εστιατόριο, πρέπει να εκληφθεί ως αυστηρή προειδοποίηση σε όλο τον κλάδο της εστίασης για τη διατήρηση υψηλών προτύπων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε ΑΒ Βασιλόπουλος στο Κορωπί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες;
Τα θύματα του εστιατορίου Αladdin Mediterranean Café, στην Clairemont Mesa Boulevard, στο Σαν Ντιέγκο έχουν αυξηθεί και από 14 στην αρχική ανακοίνωση έχουν φτάσει τους 37 εκ των οποίων οι 9 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Η πηγή της επιδημίας σαλμονέλας δεν έχει εντοπιστεί και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο ένα ζευγάρι που υπέβαλε ήδη αγωγή μέσω της δικηγορικής εταιρείας Ron Simon & Associates, δήλωσε ότι έφαγαν αρνί και κοτόπουλο. Η αγωγή εναντίον του Aladdin Mediterranean Café ζητά αποζημίωση για χαμένους μισθούς και ιατρικούς λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, και την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών στο εστιατόριο.
«Πιθανότατα πρόκειται για κοτόπουλο ή πιθανόν για κάποιο προϊόν που δεν ήταν καλά μαγειρεμένο ή σερβιρισμένο ωμό», σύμφωνα με τον υποστηρικτή της ασφάλειας των τροφίμων Μπιλ Μάρλερ. Το ζευγάρι παρουσίασε συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και αφυδάτωση συμβατά με δηλητηρίαση από σαλμονέλα, τα οποία επιβεβαίωσαν οι εξετάσεις. Ο ένας νοσηλεύτηκε. Μια δεύτερη αγωγή έχει επίσης κατατεθεί από την ίδια εταιρεία, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι το Aladdin Mediterranean Café δεν τήρησε τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση.
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της κομητείας του Σαν Ντιέγκο ανέφεραν ότι άτομα που δείπνησαν στο Aladdin Mediterranean Café μεταξύ 25 Απριλίου και 26 Απριλίου 2025, άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από σαλμονέλα, όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό. Τα προσβεβλημένα άτομα κυμαίνονται από 18 έως 79 ετών. Το εστιατόριο έκλεισε οικειοθελώς την 1η Μαΐου. Έκτοτε, οι υπεύθυνοι λειτουργίας συνεργάζονται στενά με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας και Ποιότητας (DEHQ) της κομητείας, καθώς και με τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, για την έρευνα σχετικά με την επιδημία.
Η κατάσταση παραμένει υπό στενή παρακολούθηση από τους υγειονομικούς υπαλλήλους και ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί καθώς περισσότερα άτομα υποβάλλουν καταγγελίες. Η Ron Simon & Associates συνεχίζει να δέχεται υποθέσεις που σχετίζονται με αυτό το ξέσπασμα και ενθαρρύνει τα άτομα που έχουν πληγεί να αναζητήσουν νομική συμβουλή για να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και την πιθανή αποζημίωσή τους.
Ο πιο επιτακτικός λόγος για αυστηρά πρότυπα καθαριότητας στα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στις πιο συνηθισμένες πηγές κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Το ακατάλληλο πλύσιμο των χεριών, η διασταυρούμενη μόλυνση και οι ανεπαρκείς θερμοκρασίες αποθήκευσης ή μαγειρέματος τροφίμων είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα παθογόνα όπως η σαλμονέλα , το E. coli , η λιστέρια και ο νοροϊός που μολύνουν τα γεύματα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.