Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025
8.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σφακιανή πίτα: Προσπάθεια ένταξης της, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

ΑρχικήΝέαΣφακιανή πίτα: Προσπάθεια ένταξης της, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
spot_img

Η σφακιανή πίτα, αποτελεί ένα από τα σύμβολα της κρητικής παράδοσης και της αυθεντικής γαστρονομίας, εκφράζοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη μοναδική διατροφή του τόπου.

Σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΕ και του δήμου Σφακίων υπεγράφη με σκοπό τη σύνταξη και υποβολή φακέλου ένταξης της σφακιανής πίτας στο Εθνικό Ευρετήριο ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

- Advertisement -

   Ο πρόεδρος της εταιρείας, Στράτος Φλεμετάκης, έκανε λόγο για ένα σπουδαίο εγχείρημα, καθώς η σφακιανή πίτα, αποτελεί ένα από τα σύμβολα της κρητικής παράδοσης και της αυθεντικής γαστρονομίας, εκφράζοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη μοναδική διατροφή του τόπου. Τόνισε επίσης ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας που περιλαμβάνει επιτόπια έρευνα, μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής και συλλογή ιστορικών και λαογραφικών δεδομένων, προστατεύεται και προωθείται η ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά.

   Η δράση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Κρήτη Γαστρονομική Περιφέρεια», στο πλαίσιο του οποίου η Περιφέρεια Κρήτης έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026. “Με αυτή την ενέργεια ενισχύουμε τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες και το πολιτιστικό μας απόθεμα”, τόνισε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής.

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, ανέφερε ότι η προσπάθεια και η συγκεκριμένη συνεργασία στοχεύει στην ανάδειξη και διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της σφακιανής πίτας, “που έχουν να κάνουν με τον τρόπο παρασκευής και τα ιδιαίτερα ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιούνται. Με την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, η σφακιανή πίτα θα αναδειχθεί και θα ενταχθεί στην κρητική γαστρονομική κουλτούρα με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία”.

   Η σφακιανή πίτα παίρνει πλέον το δρόμο του πρεσβευτή της κρητικής γαστρονομίας και του πνεύματος φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τα Σφακιά της Κρήτης και σύμφωνα με τη διευθύντρια της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης Α.Ε. κα Πετραντωνάκη, η σύνταξη του φακέλου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Όπως εξήγησε, “αρχικά θα εκπονηθεί μια πρωτογενή μελέτη από μαρτυρίες των ντόπιων κατοίκων των Σφακίων αλλά και των απόδημων σφακιανής καταγωγής, ώστε να καταγραφεί το λαογραφικό στοιχείο, οι μνήμες και η ιστορίες που περιβάλλουν τη σφακιανή πίτα. Ταυτόχρονα θα εκπονηθεί έρευνα από ιστορικές πηγές, εφημερίδες, λαογραφικά κείμενα και δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα παρασκευής αλλά και της θέσης και παρουσίας της σφακιανής πίτας στην καθημερινότητα των Σφακιανών. Η σύνταξη και υποβολή πλήρη φακέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, με τα προαναφερόμενα και άλλα προαπαιτούμενα στοιχεία, θα ολοκληρωθεί μετά και την διοργάνωση της καθιερωμένης πλέον γιορτής σφακιανής πίτας τον Αύγουστο του 2025.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι ο έλεγχος των τροφίμων ως κρατική ευθύνη και η ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα