Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σικελία: Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών δίνουν μάχη με το χρόνο λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και δεκαετίες

ΑρχικήΝέαΣικελία: Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών δίνουν μάχη με το χρόνο λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και δεκαετίες
spot_img

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών, καθώς περίπου το μισό νησί θεωρείται ότι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο ερημοποίησης.

Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών της Σικελίας δίνουν μάχη με το χρόνο για να ξεπεράσουν τη χειρότερη ξηρασία της περιοχής του νησιού εδώ και δεκαετίες.

«Δεν έχει βρέξει εδώ και περίπου ένα χρόνο», δηλώνει στο Fruitnet η υπεύθυνη εξαγωγών της Dole Ιταλίας Sara Grasso. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Η Σικελία είχε μόνο μια μικρή ποσότητα βροχής κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αυτό έχει αφήσει τις δεξαμενές και άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πολύ κάτω από το σύνηθες επίπεδό τους και έχει καταστήσει τον υδροφόρου ορίζοντα περιττό, καθώς βυθίζεται.

Για τους παραγωγούς σημαντικών εξαγωγών φρέσκων προϊόντων, όπως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, η κατάσταση είναι σοβαρή. Για παράδειγμα, η άρδευση των εσπεριδοειδών στην περιοχή νότια της Κατάνης και βόρεια των Συρακουσών στην ανατολική Σικελία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νερό που προέρχεται από την κοντινή λίμνη Lentini.

Αλλά σύμφωνα με την Grasso, ο συνεταιρισμός που είναι υπεύθυνος για την παροχή του νερού έχει δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τα ολοένα και πιο ξηρά κέντρα παραγωγής.

«Οι παραγωγοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους», εξηγεί. «Έχω επίσης ακούσει ότι, ακόμη και για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικά πηγάδια, οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες έχουν στερέψει, επειδή δεν υπάρχει βροχή και κάνει απίστευτη ζέστη».

Η μόνη βιώσιμη επιλογή, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι προφανώς η αγορά νερού. Αλλά ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια πρόσφατη περίοδο υψηλού πληθωρισμού του κόστους είναι σαφής.

Απαιτούνται κυβερνητικές ενέργειες

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζήτησαν επείγουσα δράση. Ο Nino Accetta, πρόεδρος της Fedagripesca Sicilia, κάλεσε την κυβέρνηση στη Ρώμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια στην περιοχή.

«Ελπίζουμε ότι η υπουργός γεωργίας θα υπογράψει αμέσως το πολυαναμενόμενο διάταγμα που θα καταστήσει αποτελεσματικά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γεωργικοί, κτηνοτροφικοί, οινοποιητικοί, οπωροκηπευτικοί συνεταιρισμοί, καθώς και οι επιχειρήσεις της Σικελίας θα μπορέσουν να επιβιώσουν από μια έκτακτη ανάγκη που είναι η πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων 50 ετών», δήλωσε.

Τον Μάρτιο, οι αρχές της περιοχής κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιορισμό του νερού σε σχεδόν 100 πόλεις. Σύμφωνα με την εθνική κοινοπραξία άρδευσης ANBI, το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ήταν το ξηρότερο της Σικελίας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας, η κοινοπραξία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για περισσότερο από το ήμισυ των εδαφών στη Σικελία, την Απουλία και τη Μπαζιλικάτα, καθώς και για τα παράκτια τμήματα της Καλαβρίας και της Σαρδηνίας, καθώς και για τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της κορυφογραμμής των Απεννίνων και των ακτών της Αδριατικής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο