Ειδικός αναλύει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα παντοπωλεία να ευθυγραμμίσουν εκ νέου το σύστημα ασφάλειας τροφίμων.
Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Και από αυτή την νέα καταναλωτική τάση δεν εξαιρούνται τα σουπερμάρκετ. Ο Κρις Μπόιλς Αντιπρόεδρος Ασφάλειας Τροφίμων, του Steritech σε άρθρο του στο Progressivegrocer προτείνει επαναξιολόγηση των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια τροφίμων στα σουπερμάρκετ.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έμποροι λιανικής και αυξάνουν τον κίνδυνο της ασφάλειας τροφίμων είναι η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα ασφάλειας, η έλλειψη ή παράβλεψη απαραίτητων διαδικασιών λόγω φόρτου εργασίας και, η αύξηση στις κατ’οίκον παραδόσεις τροφίμων στις οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί επίσημες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων, αφήνοντας σημαντικά κενά που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών σύμφωνα με τον Μπόιλς. Είναι ενδεικτική έρευνα που έδειξε πως, εάν προκύψει πρόβλημα οι καταναλωτές θα κατηγορήσουν το σουπερμάρκετ και όχι την υπηρεσία παράδοσης (εάν υπάρχει).
Ο Μπόιλς προτείνει 3 βήματα στα σουπερμάρκετ για τη διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων:
Δημιουργήστε μια δήλωση δέσμευσης για την ασφάλεια των τροφίμων σε όλο τον οργανισμό – Προτείνει γραπτή δήλωση δέσμευσης για την ασφάλεια τροφίμων, ορατή σε διάφορα κανάλια της επιχείρησης ώστε να το βλέπουν οι εργαζόμενοι κάθε μέρα. Προτείνει επίσης πχ την εκτύπωση των ασφαλών θερμοκρασιών μαγειρέματος στις πλαστικές σακούλες του στο τμήμα κρέατος. Εάν το κατάστημά προσφέρει κιτ γευμάτων, προτείνει να εκτυπωθούν υπενθυμίσεις για την ασφάλεια των τροφίμων στην κάρτα συνταγών. Για χώρους με έτοιμα τρόφιμα, απλά αυτοκόλλητα που υπενθυμίζουν στους πελάτες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων, όπως “Κατάψυξη μετά τη χρήση”, μπορούν να ενισχύσουν τη δέσμευση της επωνυμίας σας για την ασφάλεια των αγοραστών.
Εφαρμόστε ή αναθεωρήστε το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (FSMS)– Με βάση μελέτη που έγινε για τα ντελικατέσεν των σούπερ μάρκετ από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα ντελικατέσεν όπου ο υπεύθυνος κατά τη στιγμή της επιθεώρησης γνώριζε και μπορούσε να συζητήσει τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων του οργανισμού, είχαν σχεδόν τα μισά προβλήματα ασφάλειας τροφίμων.
Εφαρμόστε μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης-Τ ο πρώτο βήμα σε μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης είναι ο εντοπισμός των αναγκαίων βελτιώσεων και ο καθορισμός βασικών δεικτών απόδοσης για τη μέτρηση της επιτυχίας.