Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010 ο δείκτης τιμών της ζάχαρης του FAO

ΑρχικήΝέαΣτο υψηλότερο επίπεδο από το 2010 ο δείκτης τιμών της ζάχαρης του FAO
spot_img

Οι υψηλότερες παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού και ζάχαρης αντισταθμίζονται από χαμηλότερες τιμές φυτικών ελαίων.

Η συνολική μέτρηση των διεθνών τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής ήταν γενικά σταθερή τον Σεπτέμβριο, με τις μειώσεις στις τιμές για φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας να αντισταθμίζονται από μια αξιοσημείωτη αύξηση σε αυτές για τη ζάχαρη και τον αραβόσιτο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 121,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 121,4 μονάδες τον Αύγουστο. Σε αυτό το επίπεδο, ο δείκτης είναι 10,7 τοις εκατό κάτω από την αξία του πριν από ένα χρόνο και 24,0 τοις εκατό κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO αυξήθηκε 1,0 τοις εκατό από τον προηγούμενο μήνα, λόγω της αύξησης 7,0 τοις εκατό στις διεθνείς τιμές του αραβοσίτου, λόγω της έντονης ζήτησης για προμήθειες της Βραζιλίας, των βραδύτερων πωλήσεων των αγροτών στην Αργεντινή και των αυξημένων ναύλων φορτηγίδας λόγω των χαμηλών επιπέδων νερού στο Ποταμός Μισισιπής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 1,6%, υποστηριζόμενες από τις άφθονες προμήθειες και τις καλές προοπτικές παραγωγής στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ ο Δείκτης Τιμών All-Rice του FAO μειώθηκε κατά 0,5% εν μέσω γενικά χαμηλής ζήτησης εισαγωγών.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 3,9% από τον Αύγουστο, με τις διεθνείς τιμές για το φοινικέλαιο, το ηλίανθο, τη σόγια και το κραμβέλαιο να πέφτουν, εν μέρει λόγω της αυξημένης εποχικής παραγωγής και των άφθονων παγκόσμιων εξαγωγικών προμηθειών.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 9,8% από τον Αύγουστο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2010, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια πιο αυστηρή προοπτική παγκόσμιας προσφοράς την ερχόμενη σεζόν. Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, και οι δύο βασικοί παραγωγοί, που συνδέονται με την επικρατούσα εκδήλωση Ελ Νίνιο. Η μεγάλη σοδειά που συγκομίζεται αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία, εν μέσω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, περιόρισε την αύξηση από μήνα σε μήνα στις παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 2,3% από τον Αύγουστο, την ένατη κατά σειρά πτώση του, επηρεασμένος από την ανεπαρκή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και τα άφθονα αποθέματα σε κορυφαίες περιοχές παραγωγής. Η σχετική αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών επηρέασε επίσης τις διεθνείς τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 1,0 τοις εκατό από τον προηγούμενο μήνα, με ένα μείγμα αδύναμης ζήτησης για εισαγωγές και άφθονων παγκόσμιων εξαγωγικών διαθεσιμοτήτων να πιέζουν τις τιμές για τα χοιρινά, τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος ανέκαμψαν λόγω της ισχυρής ζήτησης για εισαγωγές άπαχου βοείου κρέατος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ρεκόρ παγκόσμιας πρόβλεψης αποθεμάτων δημητριακών

Ο FAO αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 σε 2.819 εκατομμύρια τόνους, τώρα 0,9% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Η υψηλότερη πρόβλεψη βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε πρόσφατες και πιο θετικές εκτιμήσεις απόδοσης για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία σε σύγκριση με προηγούμενες προσδοκίες, λόγω των συνεχιζόμενων ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, ενώ η παραγωγή του Καναδά αναμένεται τώρα να είναι σημαντικά χαμηλότερη λόγω του επίμονου ξηρού καιρού στο βασικές περιοχές καλλιέργειας.

Η νέα σύνοψη προσφοράς και ζήτησης δημητριακών του FAO καθορίζει την παγκόσμια παραγωγή σιταριού σε 785 εκατομμύρια τόνους, την παραγωγή χονδροειδών σιτηρών σε 1 511 εκατομμύρια τόνους –αύξηση 2,7% από το 2022– και την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού σε 523,1 εκατομμύρια τόνους.

Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω αυτόν τον μήνα, η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24, που προβλέπεται σε 2.804 εκατομμύρια τόνους, αναμένεται να υπερβεί την περυσινή απόδοση κατά 0,8%, με αυξημένη κατανάλωση σίτου, ενώ η παγκόσμια χρήση ρυζιού προβλέπεται στους 520,5 εκατομμύρια τόνους. δεύτερη διαδοχική σεζόν μηδενικής ή αρνητικής αύξησης της χρήσης, καθώς οι συνεχιζόμενες περικοπές στις μη διατροφικές χρήσεις αναμένεται να αντισταθμίσουν την αύξηση της κατανάλωσης τροφής ρυζιού λόγω πληθυσμού.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο της σεζόν του 2024 προβλέπεται να ανέλθουν σε 884 εκατομμύρια τόνους, ξεπερνώντας τα επίπεδα ανοίγματος κατά 3,0% και σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ. Η νέα και υψηλότερη πρόβλεψη για τα τελικά αποθέματα, σε συνδυασμό με μια χαμηλότερη πρόβλεψη για τη χρησιμοποίηση αυτού του μήνα, οδηγεί σε προβλεπόμενη αναλογία αποθεμάτων σιτηρών προς χρήση 30,8%.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη του FAO για το παγκόσμιο εμπόριο όλων των σιτηρών το 2023/24 παραμένει περίπου στους 466 εκατομμύρια τόνους, αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα, αλλά υποδηλώνει ετήσια συρρίκνωση 1,7 τοις εκατό από το επίπεδο του 2022/23.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα