Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει να καλύψει τα τρέχοντα κενά και τις ανάγκες σε γνώσεις, κατάρτιση και δεξιότητες για την υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων προγραμμάτων σίτισης στην Ευρώπη.
Το SUST-AID είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας 36 μηνών (01/03/2022 – 01/03/2025) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει να καλύψει τα τρέχοντα κενά και τις ανάγκες σε γνώσεις, κατάρτιση και δεξιότητες για την υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων προγραμμάτων σίτισης στην Ευρώπη.
Οι εταίροι του προγράμματος είναι: Ινστιτούτο Prolepsis, Ελλάδα – ISEKI-Food Association, Αυστρία – Federacja Polskich Banków Żywności, Πολωνία – CARITAS DIOCESANA DE COIMBRA, Πορτογαλία – CSI – Center for Social InnΝovation LTD, Κύπρος
Σύμφωνα με τον FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν χρόνια πείνα, ενώ μεταξύ αυτών, τα 113 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με τις εκτιμήσεις να είναι πιο δυσμενείς, λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Στην πραγματικότητα, η κρίση του COVID-19 έχει ήδη φέρει μια νέα επισιτιστική έκτακτη ανάγκη στην Ευρώπη, αυξάνοντας τη ζήτηση για τρόφιμα έως και 50%, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό, με αρνητικές μελλοντικές προσδοκίες. Πάνω από το 90% των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων έχουν αναφέρει αυξανόμενες αιτήσεις επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας, λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που έχουν ανάγκη. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση πρόκειται να επιδεινώσει περαιτέρω αυτήν την κατάσταση.
Όσον αφορά τα στοιχεία από την ΕΕ, η επικράτηση της επισιτιστικής ανασφάλειας αυξήθηκε σημαντικά από 9,4% (2007) σε 12,2% (2011), με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στην Ανατολική Ευρώπη, την Κύπρο και την Ελλάδα (FAO 2019).
Το πρόγραμμα SUST-AID επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας στην Ευρώπη για την παροχή βιώσιμης επισιτιστικής βοήθειας καλής ποιότητας και να μεγιστοποιήσει την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων πληθυσμών. Επιθυμεί να προωθήσει τις δράσεις, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και να αυξήσει τις διατροφικές και «πράσινες» δεξιότητες του προσωπικού και των εθελοντών επισιτιστικών προγραμμάτων. Το πρόγραμμα SUST-AID διασυνδέει την παροχή επισιτιστικής βοήθειας με τα βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, σύμφωνα με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες, για την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον και παράλληλα αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη για την μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Πηγές: http://sustaid-project.eu/