Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
11.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

SUST-AID: Ενίσχυση της επισιτιστικής βοήθειας στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαSUST-AID: Ενίσχυση της επισιτιστικής βοήθειας στην Ευρώπη
spot_img

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει να καλύψει τα τρέχοντα κενά και τις ανάγκες σε γνώσεις, κατάρτιση και δεξιότητες για την υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων προγραμμάτων σίτισης στην Ευρώπη.

Το SUST-AID είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας 36 μηνών (01/03/2022 – 01/03/2025) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει να καλύψει τα τρέχοντα κενά και τις ανάγκες σε γνώσεις, κατάρτιση και δεξιότητες για την υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων προγραμμάτων σίτισης στην Ευρώπη.

Οι εταίροι του προγράμματος είναι: Ινστιτούτο Prolepsis, Ελλάδα – ISEKI-Food Association, Αυστρία – Federacja Polskich Banków Żywności, Πολωνία – CARITAS DIOCESANA DE COIMBRA, Πορτογαλία – CSI – Center for Social InnΝovation LTD, Κύπρος

Σύμφωνα με τον FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν χρόνια πείνα, ενώ μεταξύ αυτών, τα 113 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με τις εκτιμήσεις να είναι πιο δυσμενείς, λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Στην πραγματικότητα, η κρίση του COVID-19 έχει ήδη φέρει μια νέα επισιτιστική έκτακτη ανάγκη στην Ευρώπη, αυξάνοντας τη ζήτηση για τρόφιμα έως και 50%, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό, με αρνητικές μελλοντικές προσδοκίες. Πάνω από το 90% των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων έχουν αναφέρει αυξανόμενες αιτήσεις επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας, λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που έχουν ανάγκη. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση πρόκειται να επιδεινώσει περαιτέρω αυτήν την κατάσταση.

Όσον αφορά τα στοιχεία από την ΕΕ, η επικράτηση της επισιτιστικής ανασφάλειας αυξήθηκε σημαντικά από 9,4% (2007) σε 12,2% (2011), με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στην Ανατολική Ευρώπη, την Κύπρο και την Ελλάδα (FAO 2019).

Το πρόγραμμα SUST-AID επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας στην Ευρώπη για την παροχή βιώσιμης επισιτιστικής βοήθειας καλής ποιότητας και να μεγιστοποιήσει την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων πληθυσμών. Επιθυμεί να προωθήσει τις δράσεις, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και να αυξήσει τις διατροφικές και «πράσινες» δεξιότητες του προσωπικού και των εθελοντών επισιτιστικών προγραμμάτων.  Το πρόγραμμα SUST-AID διασυνδέει την παροχή επισιτιστικής βοήθειας με τα  βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, σύμφωνα με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες, για την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον και παράλληλα  αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη για την μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Πηγές: http://sustaid-project.eu/

https://www.prolepsis.gr/gr/programs/sust-aid

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμα πλατφόρμα ενημέρωσης για την νομοθεσία τροφίμων

Η νέα Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού για την Νομοκανονιστική Συμμόρφωση, βοηθά τις επιχειρήσεις, όχι μόνο να γνωρίζουν αλλά και να προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα