Ενώ είναι χάρτινα το θέμα της ανακύκλωσής τους προκαλεί σύγχυση.
Ένα κοινό ζήτημα που αφορά την ανακύκλωση, είναι η μόλυνση που προκύπτει από υπολλείματα τροφίμων και την καθιστά αδύνατη, ένα ζήτημα που υπάρχει και στις συσκευασίες πίτσας. Αυτό γιατί τα υλικά της πίτσας προσκολλώνται στη συσκευασία (κυρίως λόγω του τυριού), καθιστώντας την ανακύκλωση της, ασαφή. Το πρόβλημα αυτό αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις όσο οι παραδόσεις κατ’ οίκον συνεχώς αυξάνονται.
Παρά το γεγονός πως κορυφαίοι προμηθευτές πίτσας, όπως η Domino’s και η Pizza Hut, λένε ότι τα κουτιά τους είναι ανακυκλώσιμα, μια σειρά από συμβούλια στη Βρετανία υπολογίζουν τη συσκευασία μετά τη χρήση ως μολυσμένη, καθιστώντας αδύνατη την ανακύκλωση.
Στο Slough, ένας εργάτης σε απορριμματοφόρο δέχθηκε πρόσφατα επίθεση με μπαστούνι χόκεϊ επειδή αρνήθηκε να πάρει έναν κάδο που ήταν μολυσμένος. Ως απάντηση στο περιστατικό, το συμβούλιο έθιξε τη σύγχυση γύρω από τα κουτιά πίτσας και τον τρόπο με τον οποίο επιβαρύνουν το θέμα.
Ο Δρ Simon Ellin, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ανακύκλωσης, είπε στο letsrecycle.com ότι «σύμφωνα με το Recycle Now και τη Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Χαρτιού, η “διαφορά μεταξύ ανακυκλώσιμου και μη ανακυκλώσιμου είναι η μόλυνση των συσκευασιών από τρόφιμα“. Η καθοδήγησή του για τα κουτιά πίτσας αναφέρει ότι «τα κουτιά πίτσας είναι συνήθως ανακυκλώσιμα, ακόμη και όταν λερώνονται ή είναι λιπαρά, εφόσον είναι άδεια». Αυτό δείχνει ότι ακόμη και λερωμένα κουτιά μπορούν να ανακυκλωθούν, εφόσον η μόλυνση είναι μόνο επιφανειακή και δεν υπάρχουν υπολείμματα φαγητού στο κουτί.
Τη θέση αυτή συμμερίζεται και ο Adam Herriott, ειδικός διαχείρισης πόρων στο Waste and Resources Action Program (Wrap), μια φιλανθρωπική οργάνωση που εστιάζει στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους του TheGuardian, απήντησε πως μπορούν να ανακυκλωθούν τα κουτιά πίτσας εφόσον έχουν αφαιρεθεί τα υπολείμματα ( τα λεγόμενα 3D απόβλητα).
Παρά τις οδηγίες ανακύκλωσης της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Χαρτιού (CPI), πολλές τοπικές αρχές εξακολουθούν να επιλέγουν να μην δέχονται κουτιά πίτσας ανεξάρτητα από το επίπεδο μόλυνσης. Μια άλλη αρχή αποβλήτων που ακολούθησε την ίδια προσέγγιση είναι η Αρχή Ανακύκλωσης και Απορριμμάτων Merseyside. Στις οδηγίες της, συμβουλεύει τους κατοίκους να «προσέχουν για λεκέδες όπως λίπη, τρόφιμα και άλλα» και να πετάξουν το μολυσμένο χαρτόνι στον κάδο απορριμμάτων τους.
Αντίθετα, η Greater Manchester Combined Authority δηλώνει στον ιστότοπό της: «Τα άδεια κουτιά πίτσας μπορούν να ανακυκλωθούν στον κάδο χαρτιού και καρτών στο σπίτι, ακόμη και όταν λερωθούν ή είναι λιπαρά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν έχει περισσέψει πίτσα ακόμα στο κουτί».
Από την άλλη πλευρά, η Stephanie Dalton, επικεφαλής της αριστείας πελατών της DS Smith Recycling, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn ότι, «όπως και να έχει, τα κουτιά πίτσας είναι 100% ανακυκλώσιμα».
Η CPI, επίσης, ζήτησε ένα σαφέστερο μήνυμα στη συσκευασία. Η Dimitra Rappou, διευθύντρια ανακύκλωσης στο CPI, δήλωσε στο letsrecycle.com: «Ενθαρρύνουμε να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τη συσκευασία για να τους βοηθήσουμε να μειώσουν τη μόλυνση. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει μόνο για τα κουτιά πίτσας».
Λίγες μέρες πριν η Zero Waste Europe σε συνεργασία με τη Reloop και την TOMRA δημοσίευσαν μια έκθεση αξιολόγησης των κλιματικών επιπτώσεων των επαναχρησιμοποιήσιμων συστημάτων έναντι των συσκευασιών σε πακέτο, συμπεριλαμβανομένων και της πίτσας. Μήπως η πρόταση αυτή δώσει ενδεχομένως λύση και στο παραπάνω ζήτημα;
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/oct/08/can-i-recycle-a-pizza-box-we-ask-the-expert