Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Αειφόρος χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η κοινή αλιευτική πολιτική τα βασικά θέματα συζήτησης

ΑρχικήΝέαΣυμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Αειφόρος χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η κοινή αλιευτική πολιτική τα βασικά θέματα συζήτησης
spot_img

Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο (26-27 Ιουνίου).

Ο κανονισμός για την  αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (SUR) και η κοινή αλιευτική πολιτική συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο (26-27 Ιουνίου).

Αναλυτικότερα, η σουηδική Προεδρία παρουσίασε έκθεση προόδου σχετικά με την πρόταση κανονισμού για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (SUR), στην οποία οι υπουργοί κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η πρόταση αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Farm-to-Fork» (Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, της οποίας στόχος είναι η μείωση χρήσης επικίνδυνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά 50% στα κράτη μέλη έως το 2030.

Μιας αναμένεται η μελέτη που θα αποτυπώσει τις επιπτώσεις της πρότασης, το Συμβούλιο εστίασε τη συζήτησή του στην έκθεση προόδου και στο συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η σουηδική προεδρία.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι μέθοδοι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων (IPM), οι ευθύνες που φέρουν οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, ποιες οι επιδράσεις των κατευθυντήριων γραμμών και οι τρόποι εφαρμογής των κανόνων που αφορούν στις καλλιέργειες.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι το Μάιο σε ακρόαση που έγινε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού δικτύου  γεωργικών εκμεταλλεύσεων IPMWORKS, που ειδικεύεται στην επίδειξη και την προώθηση οικονομικά αποδοτικών στρατηγικών IPM, παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πολύχρονων πιλοτικών προγραμμάτων τους για τη λειτουργικότητα της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό μέχρι το 2023, προκειμένου να κάμψει τους αρκετά επιφυλακτικούς Ευρωβουλευτές.

Θέματα γεωργίας που συνδέονται με το εμπόριο

Οι υπουργοί Γεωργίας έλαβαν επικαιροποιημένες πληροφορίες από την Επιτροπή σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων και των εμπορικών συμφωνιών και διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτό το διάστημα τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή βάση. Οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν επικεντρώθηκαν στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα γεωργίας που συνδέονται με το εμπόριο.

Εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προστατευθούν ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα και να προωθηθεί η βιώσιμη γεωργία τόσο στην ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, να τηρηθούν οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της ΕΕ, καθώς και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους παραγωγούς της ΕΕ.

Επιπλέον, οι υπουργοί εξέφρασαν την συνεχή στήριξή τους προς την Ουκρανία, ενώ ορισμένα κράτη μέλη τόνισαν την ανάγκη ενδελεχούς ανάλυσης του αντικτύπου των εισαγωγών μέσω των λωρίδων αλληλεγγύης.

Κοινή Αλιευτική Πολιτική και αλιευτικές δυνατότητες για το 2024

Οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και τις προτεραιότητές τους για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024.

Με βάση την ανακοίνωση που δημοσίευσε η Επιτροπή, οι υπουργοί συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τις προτεραιότητές τους όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024.

Η Επιτροπή έλαβε τον λόγο για να περιγράψει τις κύριες πτυχές της ανακοίνωσής της και την προσέγγισή της ως προς τη διατύπωση προτάσεων για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 και, στη συνέχεια, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή της ΚΑΠ και τις προτεραιότητές τους για τη φετινή διαδικασία.

Η συζήτηση των υπουργών αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην ετήσια διαδικασία καθορισμού των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και των ποσοστώσεων για το επόμενο έτος.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες, η οποία θα είναι ανοικτή έως τον Αύγουστο.

Δέσμη μέτρων για την αλιευτική πολιτική

Η Προεδρία του Συμβουλίου εξέδωσε συμπεράσματα σχετικά με τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την αλιευτική πολιτική, με στόχο έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Οι 26 αντιπροσωπίες είτε υποστήριξαν είτε δεν αμφισβήτησαν το κείμενο των συμπερασμάτων.

Στο κείμενο αναγνωρίζονται τα σημαντικά επιτεύγματα στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που συνδυάζουν τους περιβαλλοντικούς στόχους με την οικονομική δραστηριότητα και τις κοινωνικές πτυχές, ενώ παράλληλα λαμβάνονται υπόψη η πολυπλοκότητα του τομέα και οι προκλήσεις που οφείλονται στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.

Στα συμπεράσματα της Προεδρίας τονίζεται η σημασία του αλιευτικού τομέα για την επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ έως το 2050, με έμφαση στον ρόλο της αλιείας όσον αφορά:

  • τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας
  • τη διατήρηση και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
  • τη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια και σε έναν βιώσιμο αλιευτικό τομέα εντός της ΕΕ

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ηλικιακή ανανέωση είναι καίριας σημασίας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα στο σύνολό του, καθώς και η ικανότητα των παράκτιων κοινοτήτων να εγγυώνται την επισιτιστική ασφάλεια.

Επιπλέον, επικροτείται η πρόθεση της Επιτροπής να διενεργήσει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την υποχρέωση εκφόρτωσης. Καλείται δε η Επιτροπή να δημοσιεύσει ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων του προτεινόμενου σχεδίου δράσης της με τίτλο «Προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία» και επισημαίνεται ότι η γενική απαγόρευση των κινητών εργαλείων βυθού στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές δεν συνάδει με τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τη σουηδική Προεδρία σχετικά με την προσέγγιση «Μία υγεία» (One Health) για την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών για την υγεία και σχετικά με την πρώτη συνάντηση απολογισμού (Ρώμη, 24-26 Ιουλίου) που έχει συγκληθεί ως συνέχεια της συνόδου κορυφής για τα συστήματα τροφίμων (2021).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο