Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός για τα ελληνικά Halal και Koscher προϊόντα μετά την απόφαση του ΣτΕ

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΣυναγερμός για τα ελληνικά Halal και Koscher προϊόντα μετά την απόφαση του ΣτΕ
spot_img

Του Νίκου Γδοντέλη*

Μεγάλο ζήτημα εγείρεται πλέον στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα για το αν θα μπορούν στο άμεσο μέλλον ελληνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κοτόπουλα ή τα μοσχαρίσια αλλαντικά, να αποκτούν πιστοποιητικά Halal και Koscher και να εξάγονται στην διεθνή αγορά, μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει μη νόμιμη (ΣτΕ 1751/2021) την κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης (ΚΥΑ 951/44337/21.4.2017), με την οποία καθορίσθηκαν συμπληρωματικά μέτρα σε σχέση με τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού (EK) 1099/2009. Η υπόθεση πρακτικά αφορά την σφαγή του ζώου χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, όπως επιτάσσει η μουσουλμανική και η εβραϊκή θρησκεία.

Μένει στο Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων να ρυθμίσει εκ νέου και άμεσα το ζήτημα της σφαγής ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων με τρόπο που να εξασφαλίζει

α. την προστασία των ζώων από κάθε ταλαιπωρία κατά τη σφαγή τους

β. τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευόμενων μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα και

γ. την ομαλή συνέχιση της δυνατότητας πιστοποίησης ελληνικών προϊόντων με Halal και Koscher

Να σημειώσουμε πως στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ζητούσε να ακυρωθεί η ΚΥΑ 951/44337/21.4.2017 του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την ΚΥΑ και στην εν λόγω απόφασή τους επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ επιτρέπει τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο των λατρευτικών τύπων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, χωρίς Έλληνας νομοθέτης να προβεί σε στάθμιση μεταξύ της υποχρέωσής του να προστατεύσει τα ζώα και της υποχρέωσής του να σεβασθεί, την θρησκευτική ελευθερία των θρησκευόμενων μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα.

Η αγορά των τροφίμων Halal εκτιμάται πως κυμαίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου στο 1 τρισ. ευρω, ενώ στην Ελλάδα έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στα πιστοποιημένα με Halal και Koscher προϊόντα τα οποία εξάγονται και αυτό φαίνεται και από την συμμετοχή εκατοντάδων ελληνικών εταιρειών σε εκθέσεις με Halal και Koscher τρόφιμα, όπως εκθέσεις τροφίμων στα ΗΑΕ και στον Κόλπο. Τώρα όλες αυτές οι επιχειρήσεις μένουν μετέωρες περιμένοντας με κομμένη την ανάσα την τελική απόφαση, που καλείται να λάβει άμεσα το ΥπΑΑΤ και απαιτώντας την προστασία την δική τους και των εργαζομένων τους.

*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα