Ανεπαρκές το τρέχον σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών.
Τον τελευταίο καιρό αντικείμενο συζήτησης στους κύκλους των επιστημόνων τροφίμων αλλά και καταναλωτών, βρίσκονται τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και το εξαιρετικά ανθυγιεινό τους προφίλ που σε αρκετές μελέτες έχει συνδεθεί με καρκίνο, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα, η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένα λίπη, τα έχει κατατάξει στη λίστα με τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Νέα μελέτη από επιστήμονες του University College του Λονδίνου τώρα υποστηρίζει πως επειδή το τρέχον σύστημα επισήμανσης ενδέχεται να παρέχει ανεπαρκείς πληροφορίες στους καταναλωτές, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να φέρουν σαφέστερη επισήμανση.
Οι επιστήμονες είπαν ότι οι προειδοποιήσεις είναι απαραίτητες καθώς ορισμένα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην «υγιεινή» πράσινη κατηγορία του συστήματος επισημάνσεων. Αυτό ισχύει για τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος και μερικοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αυτό που αγόραζαν ήταν υπερεπεξεργασμένο. Επί του παρόντος, οι ετικέτες πρέπει να δείχνουν εάν ένα τρόφιμο είναι πλούσιο σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, αλλά δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας του. Τα UPF (ultra-processed food) ορίζονται όχι μόνο από τι τι περιέχουν αλλά και από το πώς παρασκευάζονται. Συχνά έχουν περισσότερα από πέντε συστατικά, όπως για παράδειγμα όπως κέικ, μπισκότα και μερικά γιαούρτια. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το φρέσκο κρέας και στη μέση, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα τυριά, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα και το ψωμί.
Από σχεδόν 3.000 τρόφιμα και ποτά δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, που οι ερευνητές εξέτασαν, το 55% ήταν εξαιρετικά επεξεργασμένα και επισημάνθηκαν με κόκκινο χρώμα, περιέχοντας σημαντικά περισσότερα λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και ενέργεια ανά 100 γραμμάρια από τα ελάχιστα ή μη επεξεργασμένα, τα οποία έτειναν να χαρακτηρίζονται ως “πράσινα” δηλαδή πιο υγιεινά. Αλλά μερικά UPF ήταν και “πράσινα” και μερικά ελάχιστα επεξεργασμένα, όπως ξηροί καρποί, σπόροι και πλήρες γάλα, κόκκινα.
Ο ανώτερος ερευνητής του UCL και ειδικός στη διαχείριση βάρους, Δρ Άντριαν Μπράουν, είπε στο BBC News ότι είχε εξετάσει μια «εναλλακτική λύση για το κρέας», για παράδειγμα. «Γενικά, μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά επεξεργασμένο αλλά αν κοιτάξετε την ετικέτα στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας για ενέργεια, λίπος, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη, είναι όλα πράσινα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί υγιεινό», είπε. «Υπάρχει μια μικρή γκρίζα περιοχή [με τα UPF] καθώς, αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δεδομένα συσχέτισης μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των αποτελεσμάτων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις», είπε ο Δρ Μπράουν.