Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λάθος ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα: Γιατί συμβαίνουν και ποιος φταίει

Ψάχνοντας τις αιτίες…

ΑρχικήΝέαΛάθος ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα: Γιατί συμβαίνουν και ποιος φταίει
spot_img

Πολλές οι ανακλήσεις προϊόντων λόγω λάθους ημερομηνίας λήξης.

Μόλις από το Φεβρουάριο του 2024 το cibum σας έχει ενημερώσει για τρεις διαφορετικές ανακλήσεις προϊόντων σε Βρετανία, Ιταλία και Αυστρία. Επειδή το ζήτημα αυτό φαίνεται να επανέρχεται τακτικά στην επικαιρότητα, θα καταγράψουμε μερικές από τις αιτίες που το προκαλούν.

Εσφαλμένη κωδικοποίηση ημερομηνίας

Μια κοινή αιτία των λανθασμένων ημερομηνιών λήξης είναι η εσφαλμένη κωδικοποίηση ημερομηνίας που εφαρμόζεται στο τελικό προϊόν διατροφής. Με την αλλαγή του νέου έτους, ορισμένες επιχειρήσεις, αμελούν να αλλάξουν το πραγματικό «έτος» στα συστήματα κωδικοποίησης ημερομηνιών τους. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε κάθε αλλαγή μήνα.

Σφάλματα συσκευασίας προμηθευτή

Οι προμηθευτές συσκευασιών κάνουν επίσης λάθη. Τα καρούλια συναρμολόγησης ετικετών ή ταινιών είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Η δυσκολία με αυτό, ειδικά λόγω παρόμοιων σχεδίων, είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους χειριστές να εντοπίσουν λάθη στη γραμμή παραγωγής. Οι έλεγχοι ποιότητας διάρκειας 30 λεπτών (εφαρμογή ετικέτας σε φύλλο ελέγχου και υπογραφή του) μπορεί να εντοπίσουν λάθη, αλλά εάν το σφάλμα παρουσιαστεί μεταξύ ενός ελέγχου και σε ορισμένες περιπτώσεις επανέλθει στη σωστή ετικέτα, το σφάλμα δεν θα γίνει αντιληπτό έως ότου έρθει το τρομακτικό τηλεφώνημα από τον λιανοπωλητή!

Σφάλματα στον εξοπλισμό

Εάν ένας εκτυπωτής βρίσκεται σε κατάσταση “βλάβης”, αυτό μπορεί συνήθως να οδηγήσει σε ένα από δύο ζητήματα. Ο εκτυπωτής σταματά την εκτύπωση αλλά η γραμμή παραγωγής συνεχίζει να λειτουργεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη εκτυπωμένες ή κακώς εκτυπωμένες συσκευασίες. Εάν δεν εντοπιστούν από τον χειριστή στο τέλος της γραμμής παραγωγής, τότε θα μπορούσαν να πάνε χωρίς διόρθωση στα χέρια του καταναλωτή. Το δεύτερο ζήτημα είναι αν ο κωδικός ημερομηνίας επανέλθει σε μια προεπιλεγμένη ρύθμιση, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς εκτυπωτές. Εάν αυτή η αλλαγή στην ημερομηνία δεν εντοπιστεί, αυτό θα οδηγήσει ενδεχομένως σε απόσυρση του προϊόντος.

Προωθητικές ενέργειες / προσφορές

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προσφορές ενημερώνονται στην ομάδα παραγωγής την τελευταία στιγμή ή η συσκευασία φτάνει ακριβώς πριν από την έναρξη της παραγωγής. Αυτό αυξάνει την πίεση στην ομάδα και μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πότε προοριζόταν να ξεκινήσει και να τελειώσει η προωθητική ενέργεια. Η λανθασμένη συσκευασία του προϊόντος σε εκπτωτικές συσκευασίες μετά τη λήξη της προώθησης μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα για τον λιανοπωλητή και αξιώσεις για επιστροφή χρημάτων λόγω λανθασμένων τιμών που σαρώνονται στα ταμεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα