Το καλώδιο έχει διάμετρο 0,16 mm και πιθανό μήκος 0,01-2 cm.
Πέντε χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία) ενημερώθηκαν σήμερα, από το Ευρωπαϊκό RASFF για συσκευασίες τροφίμων που παράγονται στη Γερμανία και περιέχουν χάλκινα νήματα. Πρόκειται για κομμάτια χαλκού από καλώδιο γείωσης με διάμετρο 0,16 mm και πιθανό μήκος 0,01-2 cm. Σύμφωνα με το RASFF ο κίνδυνος είναι «δυνητικά σοβαρός».
- Δείτε επίσης: Ο ελληνικός φούρνος που πουλάει ψωμί βάρους 350gr για μισόκιλο… – “Τσουχτερό” πρόστιμο
- Δείτε επίσης: Η σύσταση της σοκολάτας που σκότωσε τρεις ανθρώπους παραμένει άλυτο μυστήριο
Πριν από δύο ημέρες το RASFF ενημέρωσε για μαγιονέζα που πωλείται στα 4 χώρες, που περιέχει χάλκινα νήματα. Το προϊόν έχει ήδη αποσυρθεί από την αγορά της Γερμανίας. Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση χάλκινα νήματα, συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό συμπεριλαμβανομένων της ρήξης και της διάτρησης των ιστών του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού, του στομάχου και του εντέρου, καθώς και βλάβη στα δόντια και τα ούλα.
Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
- Δείτε ακόμη: Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε το γεύμα μας πάντα σε θερμοκρασία δωματίου
- Δείτε επίσης: Πίτσα με συναδέλφους: Τι σημαίνει και που οδηγεί
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.