ΑρχικήΝέαΣυσκευασμένα τρόφιμα: Ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών και μετά την πανδημία

Συσκευασμένα τρόφιμα: Ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών και μετά την πανδημία

2 λεπτά ανάγνωσης

Ήρθαν για να μείνουν, όπως φαίνεται, ορισμένες συνήθειες, οι οποίες καθιερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κρατάνε γερά και φέτος και αφορούν το τι προτιμούν να αγοράζουν περισσότερο οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία την περσινή χρονιά ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο οργανωμένο λιανεμπόριο (12,5%), αλλά διατήρησαν και φέτος τη θετική τους πορεία.

- Advertisement -

Σύμφωνα με έρευνα της IRI, που δημοσιεύει η Ημερησία, η συνολική αξία των συσκευασμένων τροφίμων στο υπό εξέταση κομμάτι του retail σημείωσε αύξηση 3% κατά το οκτάμηνο του 2021, ξεπερνώντας τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ζυμαρικά, δημητριακά για πρωινό και προσυσκευασμένο ψωμί αναδεικνύονται οι νικητήριες υποκατηγορίες των συσκευασμένων τροφίμων παρά το γεγονός ότι τα πρώτα υπέστησαν μια μικρή κάμψη -1,7% σε σχέση με πέρσι, τα δεύτερα, όμως, “άντεξαν” και φέτος, ενώ το τρίτο σημείωσε οριακή άνοδο 0.5%.

- Advertisement -

Θετική πορεία κατέγραψαν συνολικά 20 από τις 32 υποκατηγορίες με τα προϊόντα διατροφής να σημειώνουν αύξηση +25,3% (33,95 εκατ. ευρώ) και τις έτοιμες σαλάτες +22,4% (45,56 εκατ. ευρώ) για τις οποίες ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης ήταν +16%, ενώ ακόμα πιο πίσω το 2017 ήταν +13,8%.

Στη συνέχεια της κατάταξης βρίσκονται τα αποξηραμένα φρούτα με αύξηση +20,8% (9,9 εκατ. ευρώ), τα αλίπαστα με +20,2% (7,05 εκατ. ευρώ), τα κατεψυγμένα κοτόπουλα με +16,4% (53,65 εκατ. ευρώ), οι ελιές +16,4% (3,38 εκατ. ευρώ), το πατέ ελιάς με +13,2% (560 χιλ. ευρώ), ο χαλβάς +11,4% (8,24 εκατ. ευρώ) και το ψωμί +10,5% (18,77 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα.

Τέλος, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα φρουτοζελέ (-16,7%), οι σοκολάτες και άλλα spreads (-11,2%), ο πουρές (-10,3%) και το μέλι (-10%).

Όσον αφορά τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής, βάσει της έρευνας, αυτοί προτιμούν προϊόντα διατροφής (21,1%), αποξηραμένα φρούτα (19,0%), έτοιμες σαλάτες (18,2%), κατεψυγμένα κοτόπουλα (17,1%) και αλίπαστα (17,1%), ενώ οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης προϊόντα διατροφής (30,6%), έτοιμες σαλάτες (26,0%), αλίπαστα (24,6%), αποξηραμένα φρούτα (23,4%) και ψωμί (18,0%).

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.