ΑρχικήΝέαΤα «λειτουργικά» ποτά με μανιτάρια κερδίζουν έδαφος

Τα «λειτουργικά» ποτά με μανιτάρια κερδίζουν έδαφος

2 λεπτά ανάγνωσης

Μια ανερχόμενη τάση, χωρίς όμως επιστημονική τεκμηρίωση

Στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής και στις προτάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται μια νέα κατηγορία ποτών που υπόσχονται περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση, χωρίς παρενέργειες όπως άγχος ή στομαχικές ενοχλήσεις. Πρόκειται για τα αποκαλούμενα «λειτουργικά» ή «αδαπτογόνα» ποτά, τα οποία βασίζονται σε μανιτάρια προερχόμενα από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

- Advertisement -

Η αγορά αυτή γνωρίζει άνθηση στη Γαλλία, με αμερικανικές εταιρείες να προηγούνται, ενώ από πέρυσι εμφανίστηκαν και γαλλικές μάρκες όπως Bonjour, Foocus, Vitalcup και Kaffi. Τα προϊόντα κυκλοφορούν είτε έτοιμα σε μπουκάλια και κουτάκια είτε σε μορφή σκόνης που διαλύεται σε νερό. Κοινό τους στοιχείο είναι η χρήση μανιταριών όπως reishi, lion’s mane, cordyceps, chaga ή maitake, τα οποία χαρακτηρίζονται «αδαπτογόνα».

Η ονομασία αυτή, όπως εξηγεί η μυκολόγος Florence Chapeland-Leclerc από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris Cité, περιγράφει φυτά και μύκητες που προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, θεωρείται ότι ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να αντέχει σε καταπονήσεις.

- Advertisement -

Στην Ασία, τα συγκεκριμένα μανιτάρια έχουν συνδεθεί παραδοσιακά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της πέψης και ακόμη και με τη μακροζωία. Ωστόσο, η επιστημονική απόδειξη αυτών των ιδιοτήτων παραμένει ανύπαρκτη. Όπως τονίζει η Chapeland-Leclerc, οι μελέτες έχουν δείξει μόνο αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις σε καλλιέργειες κυττάρων ή σε πειραματόζωα, χωρίς επιβεβαίωση στους ανθρώπους.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η ΕΕ μπλοκάρει τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών από περιοχές ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου λόγω γρίπης των πτηνών

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός περιορίζει τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών μετά την επιβεβαίωση εστιών γρίπης των πτηνών.

Απίστευτο περιστατικό: Μεγάλο σουπερμάρκετ διέθεσε ξανά παρτίδες γάλακτος που είχαν ανακληθεί τον Φεβρουάριο λόγω τοξίνης – Φωτογραφίες

Οκτώ μήνες μετά τον παγκόσμιο συναγερμό για τη σερεουλίδη, ανακληθείσες παρτίδες Aptamil και Milumil διατέθηκαν ξανά στη Γερμανία.

Ελλάδα: Τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης: Η υπόθεση που έφτασε στον Άρειο Πάγο

Πώς αποδείχθηκε η τροφική δηλητηρίαση χωρίς εργαστηριακή εξέταση του γεύματος και τι έκρινε ο Άρειος Πάγος.