Νέα πανεπιστημιακή μελέτη αναφέρει πως η πατάτα παρουσιάζει αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, μόνο όταν μαγειρεύεται με λάθος τρόπο.
Αυτή την περίοδο έχουν έρθει στη δημοσιότητα μελέτες που απαλλάσσουν την πατάτα από τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία. Όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατο δημοσίευμα, μια μελέτη από το Pennington Biomedical Research Center ισχυρίστηκε πως οι πατάτες είναι γεμάτες με βασικά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία και μπορούν ακόμα και να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Μια ακόμα έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) έρχεται να “χτίσει” πάνω σε αυτό το επιχείρημα, δείχνοντας πως, μπορεί πράγματι να μην έχουν οφέλη με κάποια λαχανικά, όπως για παράδειγμα η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αλλά τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται στον τρόπο που οι άνθρωποι τις προετοιμάζουν και με τι τις συνοδεύουν.
Οι ερευνητές του ECU ανέλυσαν μια μελέτη Δανέζικης Διατροφής, Καρκίνου και Υγείας, στην οποία περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι ανέφεραν τη διατροφική τους πρόσληψη. Κατά την ανάλυσή της, ο επικεφαλής ερευνητής Nicola Bondonno από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας της ECU, βρήκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα λαχανικών.
Ο υποψήφιος διδάκτορας Pratik Pokharel πραγματοποίησε εργασία στην ανάλυση και είπε ότι ενώ οι πατάτες δεν είχαν θετικές επιδράσεις στον διαβήτη τύπου 2, δεν είχαν επίσης καμία αρνητική συνεισφορά στην ανάπτυξή του.
Σημείωσε, επίσης πως, όταν εξέτασαν τους διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης πατάτας στη Δανία, δηλαδή βραστές πατάτες, πουρέ, τηγανητές πατάτες και πατατάκια, ανακάλυψαν ότι οι βραστές πατάτες δεν σχετίζονταν πλέον με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη: είχαν μηδενικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αναφέρει πως στην περίπτωση της τηγανητής πατάτας και του πουρέ οι αρνητικές συνέπειες αυξάνονταν, πιθανότατα εξαιτίας της περιεκτικότητας σε βούτυρο, κρέμα γάλακτος και λαδιού.
Ο Pokharel είπε ότι τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι τα λαχανικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μείωση του διαβήτη τύπου 2, καθώς τα άτομα που κατανάλωναν πολλά φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και κουνουπίδι είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση. .
Είπε ότι η σχέση μεταξύ λαχανικών και διαβήτη θα πρέπει να ενσωματωθεί στις διατροφικές οδηγίες, όπως και τα οφέλη από την κατανάλωση πατάτας. Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι ενσωμάτωση της πατάτας στη διατροφή πρέπει να μην περιλαμβάνει συστατικά, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το λάδι.