Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φάτε πατάτες! Νέα έρευνα βάζει τέλος στις προκαταλήψεις απέναντι στην πατάτα και την απώλεια βάρους

ΑρχικήΕπιστήμηΦάτε πατάτες! Νέα έρευνα βάζει τέλος στις προκαταλήψεις απέναντι στην πατάτα και την απώλεια βάρους
spot_img

Μια μελέτη από το Pennington Biomedical Research Center αποδεικνύει ότι οι πατάτες είναι γεμάτες με βασικά θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Οι πατάτες έχουν αποκτήσει τη φήμη του “ανθυγιεινού λαχανικού”, καθώς λέγεται ότι προκαλούν αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Οι πατάτες βρίσκονται συχνά σε μια λίστα με τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Ωστόσο, μια  νέα μελέτη από το Pennington Biomedical Research Center , που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Medicinal Food, λέει ότι οι πατάτες στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν αυξάνουν τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν, αλλά αντίθετα είναι γεμάτες με βασικά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία.

Η Candida Rebello, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Pennington Biomedical εξέτασε, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και διαιτολόγους πώς μια δίαιτα που περιλαμβάνει πατάτες επηρεάζει τα βασικά μέτρα υγείας. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 36 συμμετέχοντες μεταξύ 18 και 60 ετών που ήταν υπέρβαροι, είχαν παχυσαρκία ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αναφέρεται σε μια κατάσταση υγείας κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα κύτταρα για να παράγει ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη τύπου 2

Οι συμμετέχοντες διατηρούσαν ελεγχόμενες δίαιτες με ευρέως διαθέσιμες και κοινές τροφές, όπως φασόλια, μπιζέλια και κρέας ή ψάρι, ή λευκές πατάτες με κρέας ή ψάρι. Και οι δύο δίαιτες είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά και υποκατέστησαν περίπου το 40% της τυπικής κατανάλωσης κρέατος είτε με φασόλια και μπιζέλια είτε με πατάτες. 

 Για να αυξηθεί το συστατικό των διαιτητικών ινών των πατατών, τις έβραζαν με τη φλούδα και τις έψηναν 12-14 ώρες. Οι πατάτες ενσωματώθηκαν στο κύριο γεύμα και το δείπνο σε πολλές μορφές, είτε ως συνοδευτικό είτε ως ένα από τα συστατικά διάφορων πιάτων.

 Τα προγράμματα γευμάτων παρείχαν μια ποικιλία από πιάτα, σύμφωνα με τους ερευνητές, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής μπορεί να έχει ποικίλες επιλογές για άτομα που προσπαθούν να τρώνε υγιεινά. Επιπλέον, οι πατάτες είναι ένα αρκετά φθηνό λαχανικό που πρέπει να ενσωματωθεί στη διατροφή των ανθρώπων, καθώς εκτός από καλό στην τσέπη τους προσφέρει και πολλά οφέλη για την υγεία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Rebello, η μελέτη απέδειξε πως, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι πατάτες δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη έχασαν βάρος, με μια αναπροσαρμογή στο θερμιδικό περιεχόμενο των πιάτων, αλλά με την προσθήκη πατατών.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα