Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές startups που αλλάζουν το τοπίο στη βιομηχανία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΟι 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές startups που αλλάζουν το τοπίο στη βιομηχανία τροφίμων
spot_img

Μιας και το φαγητό δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αυτές οι 10 startups προσπαθούν να εντάξουν τη βιωσιμότητα στη γεύση, αλλά και την ευεξία.

Το φαγητό αποτελεί μια ζωτική ανάγκη για όλους, άρα δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερες startup επενδύουν ιδέες και καινοτομίες στο να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες ως προς αυτό. Στην Ευρώπη, οι startups τεχνολογίας τροφίμων προσπαθούν όλο και περισσότερο να δημιουργήσουν νέες λύσεις στα σημερινά προβλήματα, αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων την αειφορία, την ευεξία και την υγεία.

Παρακάτω θα δούμε 10 ενδιαφέρουσες startups στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα και κατάταξη που πραγματοποιήθηκε από τον ιστότοπο Eu Startups, οι οποίες εδρεύουν την Ευρώπη και έχουν ήδη πετύχει στο να υλοποι

Juicy Marbles : Η startup γεννήθηκε στη Σλοβενία ​​και ειδικεύεται στο να δημιουργεί vegan μπριζόλες, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ζωικές. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια ιδιόκτητη τεχνολογία υφής πρωτεΐνης που τους επιτρέπει να παράγουν ολόκληρα τεμάχια κρέατος φυτικής προέλευσης, ζουμερά και με υγιή λίπη. Η καινοτόμος startup έχει συγκεντρώσει 4,6 εκατομμύρια ευρώ από το 2019 που ιδρύθηκε. Αλλά δεν σταματά εκεί, καθώς Το όραμα της εταιρείας, η οποία αριθμεί επί του παρόντος 23 υπαλλήλους, είναι να παράγουν μια ποικιλία φυτικών προϊόντων κρέατος, όπως vegan φιλέτο μινιόν. 

La Vie : La Vie σημαίνει “ζωή” στα γαλλικά, ταιριαστό όνομα για μια startup με έδρα το Παρίσι. Η συγκεκριμένη εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων ασχολείται επίσης με την παρασκευή φυτικών υποκατάστατων κρέατος από λαχανικά, με μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συνταγή φυτικών λιπαρών. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει εστιάσει στην πώληση φυτικού μπέικον, το οποίο αν δείτε στην ιστοσελίδα τους, μοιάζει αρκετά με το ζωικής προέλευσης! Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η La Vie έχει 40 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει και παράρτημα στο Λονδίνο.

Groots : Η Groots, με έδρα τη Βαρκελώνη, είναι μια εταιρεία που έχει κάνει τη βιωσιμότητα αυτοσκοπό της, με το σύστημα κάθετης γεωργίας που εφαρμόζει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, προσπαθεί να φέρει μια “πράσινη επανάσταση” με τον τρόπο παραγωγής φυτών με μια ομάδα 22 εργαζομένων. Τα προϊόντα της Groots αναπτύσσονται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και χωρίς σπατάλη ή υπερβολή. Το σύστημα της εταιρείας είναι πιο παραγωγικό από την παραδοσιακή γεωργία, καθώς τα φυτά καταναλώνουν 90% λιγότερο νερό και εξαλείφεται η ανάγκη για φυτοφάρμακα. Καλλιεργούν φυτά όλο το χρόνο και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. 

Revo Foods: Η Revo Foods είναι μια startup εναλλακτικών πρωτεϊνών, αυτή τη φορά για εναλλακτικές στα ψάρια, με έδρα τη Βιέννη. Η Revo προσφέρει θαλασσινά φτιαγμένα 100% από φυτά. Στόχο της αποτελεί η διατήρηση της υγείας και της βιοποικιλότητας των ωκεανών, αλλά χωρίς οι άνθρωποι να στερηθούν τις νοστιμιές που έχει να προσφέρει η θάλασσα. Δεδομένου του προβλήματος της υπεραλίευσης που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιπέδων πλαστικού στον ωκεανό, αυτή η startup φέρνει μια πολύ πιο υγιεινή ιδέα στα θαλασσινά. 

Hooked : Η Hooked με έδρα τη Στοκχόλμη ιδρύθηκε το 2019 και έχει ένα όραμα: να καταπολεμήσει την υπεραλίευση με νόστιμες και θρεπτικές εναλλακτικές λύσεις ψαριών, όπως ο 100% φυτικός τόνος τους. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 90% του πληθυσμού των ψαριών υφίσταται πλήρη εκμετάλλευση και βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υπεραλίευσης και της ρύπανσης από πλαστικά. 

Les Miraculeux : Αυτή η startup με έδρα το Παρίσι ειδικεύεται στην ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά με τη μορφή τσιχλών πηκτίνης φρούτων, εμπλουτισμένων με βιταμίνες. Με αυτό τον τρόπο, οι καταναλωτές θα μπορούν να παίρνουν τα συμπληρώματά τους, αλλά σε μια ήπια και πιο γευστική μορφή, με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.  Ένα τέτοιο προϊόν δεν αποκλείεται να κάνει την πρόσληψη βιταμινών δημοφιλή και στα παιδιά. Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2019, αριθμεί τώρα 31 υπαλλήλους και έχει ήδη συγκεντρώσει 6,1 εκατομμύρια ευρώ. 

Nourish3d : Με έδρα το Μπέρμιγχαμ, η startup ειδικεύεται στην εκτύπωση τρισδιάστατων βιταμινών, εξατομικευμένες για κάθε χρήστη ξεχωριστά. Με τις πατενταρισμένες τεχνικές κατασκευής τρισδιάστατης εκτύπωσης και τη vegan φόρμουλα ενθυλάκωσης, η Nourish3d είναι σε θέση να συνδυάσει 7 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά υψηλής επίδρασης, υπερτροφές και βιταμίνες σε μια κολλώδη στοίβα. Και όλα αυτά χωρίς ζάχαρη, χωρίς ζωικά προϊόντα και με συσκευασία 100% χωρίς πλαστικό.

Bosque Foods : Η Bosque Foods με έδρα το Βερολίνο δημιουργεί κρέας από μανιτάρια και ελάχιστα επεξεργασμένο. Η startup χρησιμοποιεί καινοτόμο τεχνολογία για να φέρει μια vegan εναλλακτική στους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας ζύμωση μυκήτων για να δημιουργήσει την επόμενη γενιά εναλλακτικών κρεάτων, ξεκινώντας με προϊόντα κρέατος από μυκήλιο. Ιδρύθηκε το 2020 και είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, καθώς φέτος, σύμφωνα με το IFT, συγκέντρωσε  2,8 εκατομμύρια ευρώ. 

Formo : Αυτή η γερμανική καινοτόμος startup είναι η πρώτη εταιρεία κυτταρικής γεωργίας στην Ευρώπη που αναπτύσσει γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζώα χρησιμοποιώντας πραγματικές, φυσικές-πανομοιότυπες πρωτεΐνες γάλακτος που προέρχονται από ζύμωση ακριβείας. Η ομάδα της Formo αποτελείται πλέον από 97 υπαλλήλους, ενώ ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2018 και έχει ήδη συγκεντρώσει 54,5 εκατομμύρια ευρώ. Με την άνοδο των γαλακτοκομικών από φυτικά προϊόντα, δεν αποκλείεται η εταιρεία να τα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

Divaks : Η Divaks με έδρα το Βίλνιους αναπτύσσει λύσεις πρωτεΐνης εντόμων για τη βιομηχανία τροφίμων. Η εταιρεία κατασκευάζει διαλύματα πρωτεΐνης εντόμων ως μια νέα εναλλακτική και βιώσιμη λύση για τη διατροφή μας. Με μια ομάδα 10 εργαζομένων, η δέσμευσή της είναι να χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον υποπροϊόντα από την τοπική γεωργία και βιομηχανία τροφίμων

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα